Barcelona i Àrea
Foto: | Ajuntament de Barcelona
Amiant

Creen la primera associació d’afectats per l’amiant del metro de Barcelona

Foto: | Ajuntament de Barcelona

Una desena de treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han impulsat la primera associació d’afectats per l’amiant del metro de Barcelona.

Per què és important? El juliol de 2022 el Jutjat Social número 8 de Barcelona assenyalava que l'exposició a l'amiant del metro de Barcelona és responsable de la mort d'un treballador de TMB que patia càncer de pleura agressiu.

  • L’entitat, però, alerta que aquesta xifra no s’actualitza i que TMB incompleix alguns punts del pacte signat el 2021.

Què sabem? L'entitat s'anomena Associació de Treballadors Exposats o Afectats per l'Amiant de la Metròpolis de Barcelona i ja té un centenar d'afiliats.

  • Segons l’entitat, a l’associació s'hi troben també dotze dels 28 empleats que TMB ha reconegut com a treballadors que presenten patologies per  haver estat en contacte amb l'amiant.

Els motius: Neix amb la voluntat de reclamar exàmens mèdics més rigorosos, major implicació sindical i denunciar l'incompliment del conveni signat amb la direcció i fet públic el 2021.

Què diuen? El president de la nova entitat, Ángel Pobo: “Demanem que hi hagi una unió en aquest tema, que es posin les piles perquè volem que es demostri que aquesta és la major problemàtica que hi ha hagut a Metro Barcelona en matèria de salut laboral”.

  • Sobre el conveni signat el 2021, Pobo diu que l’empresa “no ha reubicat a llocs exempts d'amiant tots els treballadors amb afeccions pleurals o d'altres derivades de l'amiant”.
  • L'empresa TMB assegura que, dels 28 treballadors amb afeccions relacionades amb l'exposició a l'amiant, ha reubicat tots aquells que es trobaven en un lloc on podien estar en contacte amb aquest material.

Al detall: Tot i que l’entitat no ha volgut assenyalar cap irregularitat, sí ha manifestat que els costa de creure que des de 2019 no hagin aparegut nous casos i que la xifra d'afectats s'hagi mantingut en els 28 oficials malgrat que s'han fet proves a més d'un miler d'empleats.

D’on venim? Segons TMB, en les últimes dècades s’ha retirat o confinat el 80% de les 460 tones d’amiant de la xarxa de metro.

  • Concretament, n'ha retirat 279 i n'ha confinat 90,5.

Previsions: Respecte a l'amiant dels trens, l'empresa espera que quan els nous combois, que ara estan en fase de proves, entrin en funcionament s'elimini tot aquest material. 

  • De moment, es desconeixen les dates per a l'entrada en funcionament dels nous trens. 
Etiquetes: Metro Barcelona Salut