Barcelona i Àrea
Un agent inspecciona un local d'oci nocturn
Foto: Un agent inspecciona un local d'oci nocturn | Blanca Blay / ACN
Dispositiu policial

Pluja de denúncies a les discoteques de Barcelona abans de Cap d'Any

Un agent inspecciona un local d'oci nocturn
Foto: Un agent inspecciona un local d'oci nocturn | Blanca Blay / ACN

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha fet aquest mes 83 inspeccions a discoteques i bars musicals, de les quals 68 han derivat en denúncia.

Per què és important? Les discoteques tornen a celebrar un Cap d'Any com els d'abans de la pandèmia, amb aforament complet. 

Què sabem? Es tracta d'inspeccions fetes en el marc del dispositiu de Nadal, que acaba a principis de l'any que ve i que se centra a verificar el compliment, sobretot, de mesures les mesures contra incendis, l'enllumenat d'emergència i les vies d'evacuació.

  • Els principals incompliments detectats són per no tenir rètols obligatoris, com la prohibició de fumar o el consum d'alcohol per part de menors, i per un funcionament defectuós de llums d'emergència.

Com funciona? Les inspeccions per part de la Guàrdia Urbana es fan tant quan els locals estan tancats com quan estan oberts i en ple funcionament, en aquest cas amb agents de paisà.

  • Fer-ho quan estan oberts els serveix per supervisar aspectes com ara si es compleix l'aforament mentre que fer-ho quan estan tancats els facilita verificar l'estat de mesures de seguretat com les vies d'evacuació.

Què han dit? Segons explica l'inspector Jordi Oliveras, de cara a les festes d'aquests dies, com el Cap d'Any, s'han prioritzat inspeccions a locals amb molt d'aforament. 

  • Tot i les incidències registrades i les sancions, Oliveras afirma que la normativa és "molt exigent" i indica que hi ha hagut una adaptació progressiva per part dels locals, que en general compleixen "amb escreix".
  • Segons indica, cap de les inspeccions dels darrers dies ha comportat un tancament del local ni tampoc s'ha detectat reiteració per part d'una sala d'oci un cop ja ha estat denunciada.

Al detall: Un dels locals inspeccionats ha estat un dels tres que gestiona el grup Arena a la ciutat i que té un aforament de 750 persones. Marco Antonio García, director del grup, celebra que es facin aquest tipus d'inspeccions.

  • Assegura que en festes importants com Cap d'Any ells sempre revisen que tot estigui correcte. De fet, comenta que cada tres mesos una empresa contra incendis fa una inspecció del local.
  • "El dia a dia quan tens gent a dins, de vegades no te n'adones i la seguretat és molt important", indica. Per això, confia que si hi hagués algun incident dins de la discoteca hi hauria les mesures d'emergència disposades.

Les dades: A banda d'aquest dispositiu de Nadal, que està centrat en la inspecció a locals d'oci nocturn, la Guàrdia Urbana ha fet durant el 2022 prop de 1.500 inspeccions a tota mena d'establiments oberts al públic, amb 4.000 denúncies com a resultat.

  • Els equips que participen de les inspeccions compten amb personal de la Guàrdia Urbana especialitzat, ja que són agents que han rebut una formació en la matèria.