Barcelona i Àrea
Gent caminant pel passeig de Gràcia al voltant de la superilla literària de Sant Jordi
Foto: Gent caminant pel passeig de Gràcia al voltant de la superilla literària de Sant Jordi | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Sant Jordi 2023

Sant Jordi a Barcelona: afectacions al trànsit, mobilitat i carrers tallats

Temps de lectura: 3 minuts
Gent caminant pel passeig de Gràcia al voltant de la superilla literària de Sant Jordi
Foto: Gent caminant pel passeig de Gràcia al voltant de la superilla literària de Sant Jordi | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

Aquest diumenge arriba la diada de Sant Jordi que repetirà el model de superilla literària a Barcelona, amb un 10% més d'espai per la incorporació de la Rambla i la part baixa del carrer Gran de Gràcia. Aquesta superilla per a vianants creuarà la ciutat de ponent a llevant i comportarà alguns canvis en la mobilitat.

Què en sabem? La superilla manté el perímetre que va del carrer Balmes a Pau Claris i de la Diagonal a Gran Via, amb Passeig de Gràcia com a eix principal i els seus carrers travessers, tallats al trànsit (excepte Aragó, València i Mallorca).

  • La gran novetat és la incorporació de la Rambla a aquest mateix sistema, i també del tram baix de Gran de Gràcia entre la travessera i la Plaça de Salmerón.

En detall: El trànsit a la superilla literària de Sant Jordi es tallarà dissabte a les 22:00 i es recuperarà la normalitat progressivament a les 4:00 de la matinada de dilluns.

  • Des de dissabte a les 8:00 es prohibirà l’estacionament a la zona de la superilla tant a vehicles de quatre rodes com de dos a la calçada i a les voreres. 
  • A partir de les 22:00 de dissabte, es tallarà el trànsit perquè els paradistes puguin accedir diumenge a les 6:00 a muntar les parades.
  • A partir de les 21:00 de diumenge s’iniciarà el dispositiu per normalitzar la zona, que preveu que la circulació estigui restablerta al voltant de les 4:00 de la matinada de dilluns.

Com funciona? Mentre duri el tall pel trànsit, per l’interior de la superilla, no hi podran circular cap tipus de vehicle privat ni de veïns, ni bicicles, ni vehicles de mobilitat personal. Les estacions del servei de lloguer de bicicletes públic estaran anul·lades.

  • Els veïns de la zona de la superilla hauran d’utilitzar uns contenidors diferents dels habituals, ja que es retiraran els contenidors tradicionals dels carrers.
  • S’ha arribat a un acord amb el Gremi de Pàrquings públics perquè alguns d’aquests aparcaments puguin tenir accessos oberts al voltant de la superilla.
  • També es preveu haver de tallar el trànsit en altres vies properes a la zona i a les Rambles.

A la pràctica: La primera recomanació que fa la policia barcelonina és que la ciutadania es desplaci en transport públic o a peu per accedir a la zona de la superilla literària.  

Tot i això, hi ha algunes línies de bus que també es veuen afectades per la diada d'aquest diumenge.

  • Línies afectades: D50, H10, V13, V15, V17, 7, 19, 22, 24, 54, 59 i bus turístic (rutes blava i vermella).