Barcelona i Àrea
Alumnes a l'escola
Foto: Alumnes a l'escola | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
Violència sexual

El Síndic de Barcelona crea una comissió de reparació per a víctimes de violència sexual a l'escola

Temps de lectura: 3 minuts
Alumnes a l'escola
Foto: Alumnes a l'escola | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha impulsat la creació d'una Comissió de reparació per a víctimes de violència sexual a l'escola. L'objectiu és millorar tant la prevenció com l'atenció a les víctimes supervivents d'aquest tipus de violència a l'entorn escolar.

Per què és important? Aquesta comissió, independent i interdisciplinària, neix arran del cas dels abusos a l'Escola Barcelona per part d'un educador al llarg de 20 anys.

En detall: Formaran part de la comissió tres persones expertes: Olga Casado, metgessa de família i membre del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), Mireia Forner, psicòloga clínica de l'Equip EMMA de l'Hospital Universitari Vall Hebron, i Carla Vall, advocada penalista i criminòloga.

  • La comissió serà coordinada per la Sindicatura de Barcelona.
  • D'altra banda, el grup assessor estarà integrat per Vicky Bernadet, de la Fundació Vicky Bernadet, Margarida Troguet, presidenta de la Comissió Especial de l’Aula del Teatre de Lleida, i un representant de la Sindicatura de Greuges de Catalunya.

Com funciona? Segons la sindicatura, existeixen diferents mecanismes de reparació que es valoraran conjuntament amb cada una de les persones que acudeixin a la comissió. Així mateix, si les persones que hi participin hi estan d'acord, es treballarà per organitzar un acte privat de justícia restaurativa, en què participaran les institucions implicades.

  • Prèviament, les persones supervivents faran entrevistes privades amb professionals expertes en violències, que oferiran un espai d’escolta activa al temps que serviran per explorar quin tipus de reparació és adient per cada participant.
  • El resultat d'aquest exercici es compartirà amb l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona per tal d'explorar de quina forma poden donar resposta a les demandes i millorar la prevenció i actuació davant de casos semblants en el futur.

A la pràctica: Les persones supervivents de violència sexual en un centre educatiu de la ciutat poden participar en el procés d'acompanyament i reparació contactant amb la comissió per correu ([email protected]) o per telèfon al 678469936.

Què diuen? 

  • El síndic David Bondia ha explicat que tot neix arran d'una queixa que els va arribar pel cas d'abusos a l'Escola Barcelona i en principi és una comissió de reparació "per delictes prescrits per l'Escola Barcelona". Tanmateix, ha afegit, si se'ls presenten altres escoles no els tancaran la porta.
  • L'advocada Carla Vall ha assenyalat que els objectius de la comissió són obrir un mecanisme per escoltar les persones que han patit violència sexual, establir un diàleg amb les institucions implicades per afavorir que hi hagi un acte de reparació i posar el focus en els mecanismes de prevenció que les institucions haurien d'establir.
  • Vall ha lamentat que costa molt assumir que les taxes de violència sexual en la infància i l'adolescència se situa al voltant del 20 i el 25%. "Les administracions també han d'actuar d'acord amb aquesta ràtio altíssima i deixar de mirar-ho com si fossin casos excepcionals", ha afegit.