Barcelona i Àrea
Un grup de Mossos d'Esquadra es prepara per l'operatiu davant dels edificis ocupats 'El Kubo' i 'La Ruïna'
Foto: Un grup de Mossos d'Esquadra es prepara per l'operatiu davant dels edificis ocupats 'El Kubo' i 'La Ruïna' | Principal/ Oliver de Ros
Ocupació

La jutgessa ordena el desallotjament d'una de les cases ocupes de la Bonanova

Temps de lectura: 2 minuts
Un grup de Mossos d'Esquadra es prepara per l'operatiu davant dels edificis ocupats 'El Kubo' i 'La Ruïna'
Foto: Un grup de Mossos d'Esquadra es prepara per l'operatiu davant dels edificis ocupats 'El Kubo' i 'La Ruïna' | Principal/ Oliver de Ros

La jutgessa número 39 de Barcelona ha ordenat als ocupants de La Ruïna, un dels edificis ocupats a uns metres de la plaça Bonanova de Barcelona (Sarrià-Sant Gervasi), que abandonin el recinte, propietat de la Sareb, el banc dolent creat durant la crisi econòmica, encarregat de gestionar actius immobiliaris.

Per què és important? Aquest col·lectiu ocupa, de caràcter anarquista i antisistema, juntament amb El Kubo, va atraure el focus mediàtic durant la campanya de les eleccions municipals a Barcelona després de la denúncia constant de Ciutadans, Valents i Vox, que acusaven els ocupants de generar inseguretat.

Context: La manifestació convocada per Desokupa el passat 11 de maig contra aquestes dues ocupacions van provocar una contramanifestació del moviment ocupa de la ciutat i, en conseqüència, un desplegament de més de 300 policies per evitar enfrontaments.

D'on venim? La Sareb va denunciar l'ocupació de La Ruïna a principis de 2023 i va demanar una mesura cautelar a la jutgessa per desallotjar-la, però la magistrada ho va rebutjar l'11 de maig perquè la llei l'obligava a escoltar la resposta dels ocupants.

Què diuen?

  • Els ocupes van al·legar en el judici que la propietat els havia d'oferir un lloguer social abans de desnonar-los.
  • La jutgessa, però, condemna els denunciats a "cessar qualsevol acte de pertorbació de la possessió de la finca titular de l'actora, així com a abandonar la finca, deixen-la lliure i a disposició de la part actora".
    • La sentència adverteix que, en cas contrari, s'executarà el llançament. 

A partir d'ara: El desallotjament encara trigarà a arribar, perquè la sentència es pot recórrer a l'Audiència de Barcelona.

  • El Kubo té un altre procediment judicial obert en un altre jutjat. El seu desnonament estava previst pel 23 de març, tot i que es va suspendre perquè no hi havia les "garanties de seguretat i eficàcia necessàries".
  • Els Mossos volen que el desallotjament de les dues cases es faci el mateix dia.

Visió global: El missatge polític contra l'ocupació va cristal·litzar entre una part de l'oposició al voltant de l'activitat d'aquests ocupes que es van instal·lar als dos edificis el 2016 i el 2019.

  • Fins ara, els veïns i l'associació de veïns del barri no havien denunciat incidents ni molèsties a remarcar, exceptuant algunes festes.