Barcelona i Àrea
Vista panoràmica d'u manifestants antiocupes a la plaça Bonanova
Foto: Vista panoràmica d'u manifestants antiocupes a la plaça Bonanova | Principal/ Oliver de Ros
Ocupació

Ni ocupes ni Desokupa: els Mossos prenen la plaça Bonanova i eviten enfrontaments

Temps de lectura: 3 minuts
Vista panoràmica d'u manifestants antiocupes a la plaça Bonanova
Foto: Vista panoràmica d'u manifestants antiocupes a la plaça Bonanova | Principal/ Oliver de Ros

Un enorme dispositiu policial com feia temps que no es veia a Barcelona ha impedit aquest dijous un enfrontament entre partidaris i detractors de l'ocupació de dos edificis a uns metres de la plaça Bonanova. 

Uns 300 mossos d'esquadra i un centenar de guàrdies urbans han blindat la plaça, deixant només espai pels mitjans de comunicació i controlant els carrers al voltant. 

Context: Les ocupacions de El Kubo i La Ruïna, actives des de 2016 i 2019, s'havien convertit en les últimes setmanes en l'enemic a batre d'una part de la dreta municipal encapçalada per Ciutadans i Valents, però ha estat Desokupa, qui probablement ha escalfat més l'ambient amb amenaces directes sobre un hipotètic desallotjament a la força.

  • L'empresa barcelonina, que ha fet dels desnonaments extrajudicials una autèntica màquina de fer diners, va començar una campanya fa uns dies contra aquesta ocupació del moviment antisistema i anarquista.

Què en sabem? Mig miler de manifestants anticapitalistes, la majoria encaputxats i vestits de negre, s'han citat a la plaça Lesseps a les 19:00 i han començat una marxa en direcció la plaça Bonanova. 

  • Poc abans d'arribar als edificis ocupats, la capçalera de la manifestació ha protagonitzat un petit enfrontament amb un grup d'antiavalots dels Mossos, que els han colpejat en veure que no s'aturaven. 
  • Aquest xoc ha estat l'únic incident remarcable de la tarda i nit. 

En detall: Un contundent cordó policial mantenia allunyats a una distància d'uns 200 metres les dues protestes. 

  • Els veïns i altres persones convocades per Daniel Esteve, fundador de Desokupa, conformaven un grup més petit, d'unes 300 persones, aproximadament, que han rebut Esteve amb aclamacions i aplaudiments.
  • "Aquest grup de manifestants han proferit crits com "A por ellos" i "Puta Ada Colau".
  • Durant una hora, les dues concentracions s'han mantingut en un punt àlgid , cridant les seves proclames (a favor i contra l'ocupació) i s'han sentit petards i xiulets.
  • Al voltant de les 21:00, la policia ha fet retrocedir el grup antisistema, que ha desfet el camí en direcció a la plaça Lesseps de nou. Sobre les 23:00 s'han dissolt per la Vila de Gràcia.
  • Sobre aquella hora, encara hi havia unes desenes de manifestants contraris a l'ocupació que increpaven des de la distància els integrants de El Kubo i La Ruïna.

Què diuen? Dos veïns consultats per Principal, el Jordi Torras i el Pol, han explicat que tot i que no donen suport a l'ocupació, aquesta no ha causat problemes de convivència aquests anys i han acusat els partits de voler fer campanya amb aquesta situació.

Situació actual: L'ocupació en aquests dos edificis propietaris de la Sareb s'allargarà uns dies, setmanes o fins i tot mesos. 

  • El passat 23 de març hi havia previst el desnonament de El Kubo, però els mossos van cancel·lar el llançament per raons d'eficàcia i de seguretat. Així, s'ha de fixar una nova data pel desallotjament. 
  • Pel que fa a LA Ruïna, en aquest cas els denunciats sí que van contestar, i per tant, el procediment ha de seguir el seu curs. És per aquest motiu, que el jutjat 39 de Barcelona ha desestimat aquest mateix dijous la mesura cautelar que demanava la Sareb per executar el desallotjament.