Barcelona i Àrea
La Ruïna, la casa ocupada de la plaça Bonanova, aquest 11 de maig
Foto: La Ruïna, la casa ocupada de la plaça Bonanova, aquest 11 de maig | Guillem Andrés
Ocupació

Ocupació de la Bonanova: els mossos blinden la plaça per evitar enfrontaments

Temps de lectura: 3 minuts
La Ruïna, la casa ocupada de la plaça Bonanova, aquest 11 de maig
Foto: La Ruïna, la casa ocupada de la plaça Bonanova, aquest 11 de maig | Guillem Andrés

La plaça Bonanova de Barcelona serà l'escenari aquest dijous de dues protestes antagòniques que tenen un comú denominador: l'ocupació de dos edificis propietat de la Sareb.

  • Desokupa ha convocat una protesta a les 21:00 contra l'ocupació dels col·lectius La Ruïna i El Kubo.
  • Els ocupes convoquen una manifestació a la plaça Lesseps a les 19:00, que pretén arribar fins a la plaça Bonanova, al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Per què és important? Els Mossos d'Esquadra han organitzat un ampli dispositiu per blindar la plaça i evitar enfrontaments entre els dos grups de persones.

  • Agents uniformats, d'antiavalots, de paisà i de mediació intervindran al llarg d'aquest dijous a la zona alta de Barcelona per prevenir una escalada de tensió per un conflicte, que ha guanyat intensitat les últimes setmanes. El dispositiu policial es mantindrà uns dies més.

El més nou: El jutjat núm. 39 de Barcelona ha rebutjat el desallotjament cautelar de La Ruïna, després que la Sareb (el banc dolent) hagués demanat una mesura cautelar al jutge perquè entenia que hi ha un risc per a la seguretat dels ciutadans. 

  • La magistrada rebutja la mesura argumentant que els ocupants estan personats a la causa i que cal complir amb el procediment judicial.
  • La demanda que va iniciar el procediment es va presentar a principis d'aquest any. Com que els ocupes van contestar, la llei dicta que el jutge ha d'escoltar la part contrària.

A més: Després de les amenaces directes de Desokupa als ocupes, amb advertències que faria fora "les rates" amb 50 treballadors, el fundador de l'empresa, Daniel Esteve, ha explicat aquesta nit a l'agència EFE que no enviarà els seus empleats.

  • "No assaltarem res. No volem ferits", ha comentat Esteve a l'agència. Tot i això, ha dit que sí que assistirà a aquesta concentració contra els ocupes.

Què diuen els veïns? La majoria de residents i empleats de la zona rebutgen l'ocupació, però admeten que aquests anys no han provocat gairebé conflictes al barri. Demanen un espai verd pel barri de Sant Gervasi de Cassoles, i apunten a una maniobra electoralista com la causant d'aquesta escalada de tensió.

  • Helena (veïna): "Mai han provocat conflictes, però no m'agrada que estiguin aquí per la cara. No treballen i punxen l'aigua".
  • Un treballador: "En les últimes setmanes s'han mostrat més violents. S'han vist atacats i han respost". 
  • La mare d'una alumna de La Salle: "La meva filla estudia aquí i no hi ha hagut cap problema amb ells. Preferiria que no estiguessin". 

D'on venim? Valents, Ciutadans i Vox van començar fa setmanes a denunciar amb més insistència aquestes ocupacions amb concentracions i presència dels seus caps de llista a l'Ajuntament. 

  • El 25 d'abril, una trentena d'ocupes es van manifestar a l'exterior per intentar boicotejar una protesta de Ciutadans, i els Mossos van carregar contra els antisistema, que van fugir corrents cap als dos immobles.

Per acabar: Diverses fonts veïnals coincideixen en assenyalar un veí del carrer Lluçanès com un dels culpables de la situació actual. Expliquen que llença objectes contra els ocupes i que aquests s'hi tornen. 

  • En les últimes setmanes, afegeixen, els ocupes han rebut diverses provocacions en forma d'insults, amenaces i llançaments de pedres de joves des del carrer. 
  • Les imatges de persones amb casc i pals sortint de les cases ocupades de la setmana passada correspondria a una d'aquestes provocacions.
  • En un altre cas, els antisistema haurien agredit un menor d'edat, segons les mateixes fonts, després que el noi els insultés des del carrer.