Barcelona i Àrea
Una fila de taxis a Barcelona
Foto: Una fila de taxis a Barcelona | IMET
Taxi

Taxis 'pirata' a Barcelona cobren 50 euros per viatges de 10: "Pitjors que Uber"

Temps de lectura: 4 minuts
Una fila de taxis a Barcelona
Foto: Una fila de taxis a Barcelona | IMET

Hi ha taxistes a Barcelona que cobren 40, 50, 60 i 80 euros per una carrera que costa 10 o 20 euros com a màxim. Són els "taxistes pirates" com els denomina el mateix sector, un fenomen que mai ha desaparegut i que a l'estiu, amb la presència de milers de turistes estrangers, es manifesta en la seva màxima expressió, sense amagar-se gaire. 

Per què és important? Durant anys, els sindicats han declarat la guerra a aplicacions com Uber i Cabify a qui acusen de fer una competència deslleial al seu treball. Des d'Élite Taxi, però, denuncien que aquests conductors irregulars són "pitjors" perquè estan a dins del sector.

A la pràctica: La zona de discoteques del Port Olímpic, on hi ha locals com Pachá i Shoko, és un dels punts calents on aquests "pirates" fan temporada. Aquests conductors apaguen el taxímetre i busquen les seves víctimes, sempre turistes. Quan alguns companys els hi recriminen que tinguin el llum apagat, argumenten que estan "descansant".

Alguns dels trajectes habituals on els conductors enganyen els turistes són:

  • Port Olímpic - Plaça Catalunya
  • Port Olímpic - Plaça Espanya
  • Viatges des del Camp Nou 

A més: Els concerts, festivals, partits de futbol i altres grans esdeveniments són un caramel per aquestes pràctiques. 

  • Ahir mateix, després del concert de The Weeknd a l'Estadi Olímpic, hi havia taxistes que agafaven passatge a plaça Espanya i cobraven un preu tancat de 50 euros per anar a punts diversos de la ciutat, segons ho denuncia un taxista a Principal, que prefereix mantenir l'anonimat. 

Què en sabem? Els grups de Whatsapps dels taxistes de l'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) van plens amb queixes de conductors que encenen el taxímetre i cobren el preu just contra els companys irregulars.

  • "Han deixat tirats a 3 guiris a un polígon de l'Hospitalet perquè el conductor volia cobrar el doble dels 20 euros que marcava el taxímetre. Ha pagat 20 euros i els ha deixat", explicava fa pocs dies un taxista.
  • "És increïble la gent que marxa caminant des del Port Olímpic perquè els demanen 50 i 60 euros per portar-los. Acabo d'agafar uns nois de Xile que els hi demanaven 80 euros per anar a fins a la Campana!" (Magòria la Campana, a Barcelona), relatava incrèdul un altre taxista la setmana passada.
    • Cal dir que un viatge des del Port Olímpic fins a la Campana costaria un màxim de 15 euros.

Amb dades: Consultat per Principal, l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) ha facilitat les dades de denúncies per preu abusiu dels últims anys i les llicències revocades degut a males praxis.

  • El 2022 es van revocar 2 llicències per "captació de passatge". Aquest 2023, de moment, cap. 
  • El 2019, 2020 i el 2021 no es va revocar cap llicència per cobraments abusius.
  • Els cobraments abusius són una sanció greu que poden suposar multes de fins a 1.400 euros. El requisit per retirar la credencial és que el taxista cometi dos cops la mateixa infracció en menys de dos anys. Les sancions, recorden des de l'IMET, han de ser fermes.

Què diuen? El portaveu d'Èlite Taxi, el sindicat majoritari, denuncia els "taxis pirata", una xacra que tenen a dins del sector.

  • "Són pitjor que els ubers, tenim la merda dins del sector. És el més difícil de combatre".
  • "Abans de la pandèmia havien fet patrulles nocturnes i ho havíem erradicat, però ara ha tornat amb força".
  • Álvarez denuncia la "falta de recursos" a l'IMET per tramitar les sancions. "Les sancions no arriben i se senten impunes". 
  • L'únic supòsit en què el client pot pactar el preu del viatge és a través de les aplicacions com Picmi, recorda el sindicalista.

Denúncies 

L'IMET té 4 inspectors perquè controlin aquestes pràctiques irregulars per tota l'AMB on treballen més de 12.000. En segon lloc, les policies locals, Guàrdia Urbana a Barcelona i els Mossos d'Esquadra també controlen aquestes accions fraudulentes.

Aquesta és la xifra d'expedients que l'organisme autònom del taxi ha obert els últims anys per preus abusius.

  • 2023: 26 expedients
  • 2022: 47 expedients
  • 2019: 235 expedients

En detall: La captació de passatge està prohibida pel Reglament Metropolità del Taxi, concretament l'article 53.2, que prohibeix "buscar o captar passatge mitjançant la formulació d’ofertes a les andanes o vestíbuls d’estacions, aeroport, port o qualsevol altre lloc o escollir passatge fora de les normes prescrites en aquest Reglament. Així mateix, tampoc es podrà buscar o captar passatge mitjançant el pagament de comissions”.

 

Etiquetes: Taxi Estafa