Barcelona i Àrea
Imatge de la inauguració de la Festa de Gràcia a la plaça de la Vila
Foto: Imatge de la inauguració de la Festa de Gràcia a la plaça de la Vila | Ajuntament de Barcelona
Barcelona

L'alcalde Collboni no assisteix al seu primer pregó de les festes de Gràcia

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de la inauguració de la Festa de Gràcia a la plaça de la Vila
Foto: Imatge de la inauguració de la Festa de Gràcia a la plaça de la Vila | Ajuntament de Barcelona

La inauguració de les populars festes de Gràcia han tingut una absència destacadíssima. Jaume Collboni, el nou alcalde de Barcelona, no ha assistit al primer pregó de la Festa Major de Gràcia amb ell com a batlle de la ciutat.

Per què és important? Es tracta d'una de les festivitats més importants de la capital catalana i el màxim representant de l'Ajuntament ha optat per no fer-hi acte de presència durant la seva inauguració aquest 14 d'agost.

Què en sabem? El socialista, investit alcalde barceloní amb els vots de Barcelona en Comú i del PP a mitjans de juny, ha pres la mateixa decisió que va prendre la seva predecessora, Ada Colau. 

  • L'exalcaldessa tampoc no va participar de la inauguració de les festes el 2022, després que el 2021 fos rebuda amb una sonora xiulada que la va fer plorar quan intentava dirigir-se als veïns. Aquell any, el gracienc i líder del procés Jordi Cuixart va ser-ne el pregoner, ja fora de la presó després de ser indultat. Ell va defensar-la de l'escridassada, recordant que "Espanya" és qui no vol "escoltar" i instant els veïns a no caure en el mateix error.

En detall: En funcions de representació del consistori hi ha hagut al balcó de la plaça de la Vila la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, que precisament també és la regidora del districte; també Albert Batlle, tercer tinent d'alcalde. Aquests, però, no han pogut evitar ser rebuts amb una escridassada.

Què diuen? Com a pregoners, hi han intervingut els capitans dels equips femení i masculí del Club Esportiu Europa per celebrar els ascensos dels dos equips.

  • Els futbolistes han defensat mantenir "la singularitat i els valors" que fan la festa de Gràcia "pròpia i especial", i han recalcat la "massificació" que aquesta viu des dels darrers anys, però que està recuperant l'essència.
  • També han reivindicat dir "un any més, prou a les violències masclistes i LGTB-fòbiques", tot penjant una bandera amb l'escut de l'Europa i els colors LGTBI.

Context: Gràcia torna a viure la Festa Major com abans de la pandèmia, i és que enguany compta amb 23 carrers guarnits i una programació amb més de 900 activitats de tota mena: cultura popular, música, dansa, espectacles, fires, tallers infantils, etc. Consulta els carrers guarnits enguany.

  • Les novetats més destacables de la festa d’enguany són dues: d’una banda, s’estrenarà una nova figura de l’imaginari festiu de la Vila, el Bou de Gràcia, que es presentarà el 15 d’agost, durant el Matí de Festa Major. I d'una altra, l’obertura al públic del refugi antiaeri de la plaça Revolució.