Barcelona i Àrea
La consulta d'un metge
Foto: La consulta d'un metge | Ajuntament de Barcelona / Paola de Grenet
Salut

Brot de verola del mico a Barcelona: ens ha de preocupar?

Temps de lectura: 3 minuts
La consulta d'un metge
Foto: La consulta d'un metge | Ajuntament de Barcelona / Paola de Grenet

La verola del mico torna a ocupar titulars. Les autoritats sanitàries han declarat un brot d'aquesta malaltia a Barcelona després de detectar diversos casos aquest estiu. Però, ens ha de preocupar?

Per què és important? Aquest brot rep l'atenció de les autoritats després que la verola del mico provoqués més de 2.000 casos l'estiu passat a Catalunya i es reforcés la campanya de vacunació fins a arribar a prop de les 10.000 inoculacions.

En detall: L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha informat del brot, que afecta sis casos diagnosticats entre els mesos de juliol i agost.

  • Encara que en siguin pocs, els sis casos no tindrien vinculació entre ells i cobra força la possibilitat que s'estigui escampant sota transmissió comunitària, segons publica 'El Periódico'.
  • L'ASPB ha informat dels casos a l'Agència de Salut Pública de la Generalitat, seguint el procediment habitual, per fer-ne seguiment i mantenir el control de la situació.

Què és? Es tracta d'una malaltia en general lleu amb molt baixa mortalitat: durant el brot epidèmic de l'estiu passat, va provocar la mort de tres persones.

  • Es transmet pel contacte directe amb lesions de la pell d'una persona infectada, la seva saliva o la seva roba, inclosos els llençols.
  • Els primers símptomes acostumen a aparèixer entre els 5 i 21 dies des de l'exposició al virus i acostumen a suposar febre, cansament, dolors musculars, inflamació dels ganglis i mal de cap.
  • També provoca lesions cutànies ben reconeixibles, que apareixen d'1 a 5 dies després que comenci l'episodi de febre. Són erupcions ben delimitades, amb pus a l'interior i que evolucionen de pressa, ja que en pocs dies ja es converteixen en crosta.
  • El quadre acostuma a resoldre's en un termini de 2 a 5 setmanes des de l'inici dels primers símptomes.

Què diuen? Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat, descarta que es produeixi un brot com el de l'any passat.

  • En una entrevista a RAC1, ha valorat de "molt remotes" les possibilitats que la verola del mico prengui la virulència del darrer estiu. Ha insistit que són "casos puntuals" i que no es repetirà una propagació com la que ja vam veure.

En conclusió: La cura que cal tenir amb malalties de transmissió com aquesta porta les autoritats a declarar un brot amb poques infeccions detectades, per tal de controlar la possible transmissió comunitària. Atenent al baix nombre de casos, a l'ínfima mortalitat i a les paraules de les autoritats, no sembla que s'hagi de repetir el brot epidèmic de l'estiu del 2022.

Etiquetes: Salut Malalties