Barcelona i Àrea
L'exterior de la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, la millor de titularitat pública al món
Foto: L'exterior de la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, la millor de titularitat pública al món | EFE / Alejandro García
Cultura

Barcelona té la millor biblioteca pública del món: on és i quin horari té

Temps de lectura: 3 minuts
L'exterior de la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, la millor de titularitat pública al món
Foto: L'exterior de la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, la millor de titularitat pública al món | EFE / Alejandro García

Barcelona té la millor biblioteca pública del món, per davant d'equipaments d'Austràlia, la Xina i Eslovènia. Ho ha decidit la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), que ha valorat la seva arquitectura, els seus detalls innovadors i la manera com connecta amb la resta de la capital catalana.

En resum: L'entitat, que ha celebrat el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació a Rotterdam (Països Baixos), ha donat com a guanyadora la biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, en funcionament des del 2022. És el primer equipament d'Espanya que obté aquest reconeixement.

  • S'ha imposat a la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov d'Eslovènia, la City of Parramatta Library d'Austràlia i la Shangai Library East de la Xina.

Com és visitar la millor biblioteca del món, ubicada a Barcelona

Aquesta innovadora biblioteca, oberta l'any 2022, és enorme, perfecta per passar-hi un gran dia entre llibres. Es tracta del tercer equipament més gran de la xarxa pública de Barcelona i és 10 cops més gran que la biblioteca que hi havia abans al mateix emplaçament, amb una superfície de 4.000 metres quadrats repartits en sis plantes.

A la pràctica: El jurat ha valorat les seves característiques arquitectòniques i la manera com interacciona amb la ciutat i la seva cultura. De fet, va néixer amb la intenció de ser el centre neuràlgic de la vida cívica del barri, i gran part de les parets exteriors són de vidre, de forma que entra molta llum i no trenca amb la ciutat.

  • Els entesos també han destacat la facilitat d'adaptació dels seus espais, els seus elements digitals, la sostenibilitat de l'equipament i el seu compromís amb l'aprenentatge.
  • A més, disposa d'un espai infantil apte per al joc dels nens, amb unes grades de fusta i uns coixins, a més de diversos elements sensorials com uns ventiladors d'aire fred o calent que ajuden a crear ambient quan s'hi conten contes.

Què llegir? Un bust de Gabriel Garcia Márquez dona la benvinguda als visitants. Com no podia ser d'una altra forma, hi ha una zona dedicada a l'escriptor que li dona nom, autor de 'Cien años de soledad', obra que s'hi pot trobar en diferents idiomes i edicions.

  • També hi ha un espai pel vinyetista Francisco Ibáñez, veí del districte de Sant Martí; hi ha més de mig miler dels seus còmics de 'Mortadelo y Filemón', entre altres títols.

Ubicació i horari de la biblioteca Gabriel García Márquez

1.400 persones visiten cada dia la biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona. Si vols ser una d'aquestes i gaudir de la millor biblioteca pública del món, segueix llegint.

En detall: Es troba al barri de Sant Martí de Provençals, al districte de Sant Martí de Barcelona; concretament a la plaça de Carmen Balcells Segalà 1. Obre de dilluns a dissabte, amb horaris diferents segons el dia.

  • Dilluns, dimecres i divendres, de 9:30 a 13:30 i de 15:30 a 20:30.
  • Dimarts i dijous no tanca a l'hora de dinar i obre de 9:30 a 20:30.
  • Dissabte només obre al matí, de 10 a 14.

Altres biblioteques guanyadores del premi

Les darreres biblioteques guanyadores d’aquest premi han estat una americana, una noruega i una finlandesa. Concretament, la Missoula Public Library (EUA), la Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia).