Barcelona i Àrea
Una nena juga a l'eix verd del Consell de Cent, Barcelona
Foto: Una nena juga a l'eix verd del Consell de Cent, Barcelona | Ajuntament Barcelona
Urbanisme

Collboni recorre l'ordre del jutge de desfer la superilla de l'Eixample feta per Colau

Actualitzat: Dijous, 7 de setembre de 2023. 19:18
Temps de lectura: 3 minuts
Una nena juga a l'eix verd del Consell de Cent, Barcelona
Foto: Una nena juga a l'eix verd del Consell de Cent, Barcelona | Ajuntament Barcelona

La justícia ordena a l'Ajuntament de Barcelona desfer la superilla de l'Eixample que havia construït al carrer de Consell de Cent. La sentència no és ferma, sinó que el consistori pot presentar un recurs d'apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). De fet, el govern municipal de Jaume Collboni (PSC) ha anunciat que ho farà.

Per què és important? Aquest eix verd del centre de la ciutat és un dels projectes més importants del darrer mandat de l'ara exalcaldessa Ada Colau. La decisió de tirar-lo enrere arriba amb l'espai estrenat ja fa mesos i algunes setmanes després que un altre jutjat desestimés una altra petició que havia demanat aturar les obres.

En detall: El jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona ha dictat la sentència, que ordena al govern municipal a revertir l'eix verd i retornar el carrer de Consell de Cent i la seva confluència amb el de Rocafort a l'estat anterior.

  • Considera que el consistori havia d'aprovar una modificació urbanística del Pla General Metropolità (PGM); tanmateix, va fer un projecte d'obres ordinari.
  • D'aquesta forma, la justícia dona la raó a Barcelona Oberta, la Unió d'Eixos Comercials i Turístics.

A partir d'ara: La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Laia Bonet, ha anunciat després de conèixer la decisió del jutge que el consistori la recorrerà. D'aquesta forma, té 15 dies per presentar l'escrit al TSJC, que serà qui resolgui la qüestió.

  • Bonet ha expressat que confia "plenament" en els serveis jurídics municipals encarregats de tramitar el projecte i creu que hi ha prou arguments per rebatre'n la revocació. També ha retret a l'anterior alcaldessa, Ada Colau, que tirés endavant el projecte en un context de poc consens.

Tanmateix: Malgrat que l'actual govern municipal del PSC defensarà aquest eix verd als tribunals, cal recordar que Jaume Collboni va criticar el projecte de la superilla de l'Eixample perquè el convertia "en una mena de parc", sota el seu parer. Així ho va assegurar abans d'assolir l'alcaldia.

Què diuen? En una publicació d'Instagram, l'exalcaldessa Ada Colau ha instat l'actual govern a recórrer al TSJC i ha expressat la seva sorpresa: "Avui és el Dia dels Innocents?".

  • "Un lobby econòmic ens va denunciar perquè estaven en contra de pacificar Consell de Cent i convertir-ho en eix verd. Volien prioritzar cotxes per damunt de la salut del veïnat. Però la sorpresa ha arribat avui: ara una jutgessa diu que s'ha de DESFER l'obra de Consell de Cent. Quan un tribunal va contra el sentit comú i la defensa de la gent, té un greu problema. Nosaltres no ho permetrem".
  • "Exigim que l'actual govern municipal recorri la sentència absurda i defensi als veïns i veïnes d'aquesta ciutat que volen una Barcelona més verda i saludable".

Etiqueta: Mobilitat