Barcelona i Àrea
Estat actual de la construcció que hauria d'acollir la futura EBM Pere Calafell en dues setmanes
Foto: Estat actual de la construcció que hauria d'acollir la futura EBM Pere Calafell en dues setmanes | Principal
Educació

El retard en les obres d'una escola bressol a Barcelona obliga a reubicar 77 infants

Temps de lectura: 4 minuts
Estat actual de la construcció que hauria d'acollir la futura EBM Pere Calafell en dues setmanes
Foto: Estat actual de la construcció que hauria d'acollir la futura EBM Pere Calafell en dues setmanes | Principal

L'Ajuntament de Barcelona ha ofert una escola bressol sense construir per al curs 2023/2024. Es tracta de l'EBM Pere Calafell, que ara com ara segueix gairebé igual que a inicis de l'estiu: amb l'esquelet de l'edifici i poca cosa més. Un retard en les obres que obliga els responsables a improvisar per reubicar 77 infants, davant l'emprenyament de les famílies: "Això és un nyap!"

Per què és important? La Pere Calafell és un dels quatre nous centres oferts per la capital catalana i hauria de substituir l'Escola Bressol Municipal Esquitx, molt antiga, amb poca capacitat i sense diversos elements bàsics per a infants i educadores. Tanmateix, l'empresa constructora ha incomplert els terminis dos cops i el sentiment d'engany creix entre les famílies del districte de Sant Martí.

En detall: El nou centre havia d'obrir a mitjan setembre, segons van traslladar a les famílies el curs passat. I durant el període de matriculació per al nou curs, van informar-los d'un primer retard que n'ajornava l'obertura al 2 d'octubre. Ara, probablement no arribarà fins entrat l'any 2024.

  • Les famílies han constatat els pocs avenços en la construcció del centre a mesura que hi han passat per davant al llarg de l'estiu. Han transmès les seves sospites als responsables de l'Esquitx i aquests els acaben de confirmar el que temien: que la nova escola no estarà llesta a l'octubre i no saben quan ho estarà.
  • "L'obra de l'EBM Pere Calafell no està complint els terminis previstos i aquesta s'endarrereix en el calendari d'entrega aquest primer trimestre del curs", diu la carta que l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) ha enviat recentment a totes les famílies, sense resoldre el seu neguit.

A la pràctica: La nova escola hauria d'acollir 104 infants, 77 dels quals havien de començar el curs directament a la Pere Calafell quan estigués oberta a l'octubre. Ara, l'autoritat educativa ha de buscar-los una ubicació provisional per un temps que ningú no coneix.

  • Molt probablement, una part d'aquesta vuitantena de nens serà assumida per les classes de l'Esquitx, que van començar el curs al setembre. Aquestes són antigues i petites, i ja estan ocupades, de forma que veurien superada la seva capacitat.
  • La part restant ocuparia altres espais del Centre Cívic on es troba l'Esquitx, però aquests estan destinats a altres usos i caldria rehabilitar-los correctament per cobrir les necessitats bàsiques i de desenvolupament dels petits.

Què diuen? La Lidia és mare de la Nia, de només set mesos, i s'ha arribat a plantejar no portar la seva filla al centre malgrat estar matriculada: "Pagar perquè estigui en aquestes condicions... Jo no l'he apuntat a l'Esquitx".

  • "Ens van dir que no patíssim, que treballarien fins i tot els caps de setmana de l’agost perquè arribés a temps. Però hem vist des de fora que només han fet una escala de formigó, i no sabem si han avançat per dins", explica a aquest diari. L'Alexis, pare d'una altra nena d'un any i mig, afegeix: "No té parets, només l'estructura".
  • "Reubicar els nens a l'Esquitx i al Centre Cívic serà un nyap", reconeix el pare: "Han de garantir els mínims que qualsevol altre infant té a la seva escola, com una aixeta a l'abast, lavabos a la seva mida... No estan pensant en les criatures i a nosaltres ens estan prenent el pèl".
  • I la Lidia es pregunta: "Realment destinaran tots els diners que cal per fer una classe d'escola bressol per només tres mesos? T'imagines que una educadora hagués d'aixecar 20 nens perquè es rentin les mans a la pica d'un adult per dinar cada dia?".

A més: Fonts de l'Ajuntament de Barcelona asseguren a Principal que els serveis tècnics treballen per trobar una solució viable. També que "tenen previst informar les famílies de seguida que es defineixi concretament la resolució d'aquesta situació".

  • Les mateixes fonts municipals han refusat donar més detalls, com ara els motius del retard, l'estat de les obres, l'absència de sancions a l'empresa constructora o quina és la nova data d'obertura prevista del centre.

A partir d'ara: L'IMEB ha citat les famílies afectades a una reunió el pròxim dimarts 19 de setembre per intentar resoldre els seus dubtes i explicar-los on ubicaran els infants, com adaptaran els nous espais provisionals i quin serà el funcionament del centre durant aquest temps.

  • "Si ens confirmen que la Pere Calafell estarà llesta pel segon trimestre, serà tornar a fer un acte de fe perquè no saps si compliran la seva paraula aquest cop", lamenta la Lidia. "Exigiré que la meva filla sigui matriculada en un espai digne", conclou l'Alexis.

Etiquetes: Educació Barcelona