Barcelona i Àrea
Exterior en construcció d'un dels habitatges de la promoció de la Marina del Prat Vermell
Foto: Exterior en construcció d'un dels habitatges de la promoció de la Marina del Prat Vermell | Ajuntament de Barcelona
Habitatge

PSC i Trias pacten per acabar amb el 30% d'habitatge social

Temps de lectura: 2 minuts
Exterior en construcció d'un dels habitatges de la promoció de la Marina del Prat Vermell
Foto: Exterior en construcció d'un dels habitatges de la promoció de la Marina del Prat Vermell | Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona modificarà la norma que obliga a reservar un 30% de les noves construccions a habitatge protegit. Ho farà a proposta de Trias per Barcelona i amb els vots a favor del PSC i el PP.

Què proposen? La modificació pretén flexibilitzar la norma segons el percentatge del districte, la localització de la promoció d'habitatge protegit i la densitat màxima d'habitatges.

  • La proposta també recull la possibilitat de monetitzar la reserva.

Què en diuen? El regidor de Trias per Barcelona, Damià Calvet, ha exposat a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat i Habitatge que “la construcció d’habitatge protegit arrossega un dèficit històric, atàvic; mentre als països democràtics europeus es feien segons quines polítiques d'habitatge aquí no es feia res”.

  • Ha presentat la proposa com “un pacte que ultrapassi mandats, amb una dimensió públic-privada, que doni resposta a les mancances socials del mercat de l’habitatge a la ciutat”.
  • Remarca que per fer els canvis cal "diàleg amb els agents del sector", i destaca "el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona, l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i Tercer Sector".

En canvi: El Sindicat de Llogaters ha emès un comunicat en què titlla la proposició d'atac i de "maniobra contra el dret a l'habitatge per part dels lobbies i els seus representants al Ple de l'Ajuntament, Collboni i Trias".

  • Denuncien, de les declaracions de Junts, la llista d'agents amb qui dialogar. Diuen que la llista oblida "casualment (!) les entitats i moviments socials que vam impulsar la mesura, aconseguint la seva aprovació el 2018".
  • Asseguren també que als membres del PP "els importen més els interessos dels grans poders econòmics que el dret a l'habitatge de les barcelonines".

Context: Aquesta setmana es reuneix a Barcelona en "The District", entre protestes, manifestacions i molta polèmica. Es tracta d'un congrés internacional que acull els principals especuladors i fons voltor.

  • El Sindicat de Llogaters qüestiona si "¿És casualitat que aquesta proposició es voti la setmana que els fons voltors de tot el món es reuneixen a la ciutat al congrés "The District" i quan comença un nou macroevent que apujarà preus dels lloguers i expulsarà veïnes com la Copa Amèrica de Vela?"