Política
Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost | EFE
Habitatge

Barcelona cedirà fins a 27 solars a la Generalitat per fer-hi habitatge públic

Temps de lectura: 3 minuts
Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost | EFE

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord pel qual la capital catalana veurà augmentada l'oferta d'habitatge públic. El Govern ha acceptat l'oferta del consistori de cedir-li 27 solars municipals perquè l'Incasòl hi pugui construir fins a 1.764 pisos.

Per què és important? La crisi d'accés a l'habitatge centra els esforços de les administracions, amb l'exemple de la llei estatal de l'habitatge, que permetrà limitar les pujades de lloguer a zones tensionades. Ara, l'administració catalana i la barcelonina han acordat aprofundir en la col·laboració perquè hi hagi més habitatge a preu assequible.

En resum: La cessió d'aquests 27 solars de titularitat municipal perquè la Generalitat hi construeixi fins a 1.764 habitatges de protecció social és la principal conclusió de la reunió que han mantingut el president Aragonès i l'alcalde Collboni la tarda d'aquest dimecres 30 d'agost. 

  • D'aquests 27 solars, 14 es poden cedir de forma immediata i estan llestos per a la seva adjudicació, i els altres 13 podran ser cedits al llarg del mandat. La majoria es troben al districte de Sant Martí i de Sants-Montjuïc, i alguns a Nou Barris.
  • La quantitat final d'habitatge protegit que es construeixi arran d'aquesta oferta dependrà de la voluntat i del pressupost de l'Incasòl, segons l'Ajuntament.
  • Aragonès i Collboni han parlat àmpliament sobre el tema a la seva trobada al Palau de la Generalitat, que ha durat al voltant d'una hora i mitja i ambdues parts han valorat de forma molt positiva.

Què diuen? Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, i Jaume Collboni han atès els mitjans en roda de premsa després de la reunió.

  • L'alcalde socialista ha insistit que vol "que la Generalitat faci pisos a Barcelona perquè li correspon i perquè la ciutat ho necessita. Hem d'aturar la pujada dels preus de lloguer i el que de veritat resoldrà el problema de fons és generar oferta d'habitatge públic assequible".
  • "Hi ha famílies que no poden pagar la factura del lloguer i joves que, quan decideixen emancipar-se, han de decidir a quin municipi se'n van perquè no es poden quedar a la seva ciutat", ha afegit Collboni.
  • De la mateixa manera, Vilagrà ha insistit que l'habitatge és "una prioritat" tant per a la Generalitat com per a l'Ajuntament, i ha explicat que "ja hi ha diverses finques identificades" per començar a treballar en els convenis de cessió.
  • La consellera també ha defensat que "la capital de Catalunya ha de ser un aliat per a la Generalitat" i a la inversa, mentre Collboni ha reivindicat que les dues administracions vagin "de la mà", tot reconeixent la "màxima autoexigència" tant de l'equip d'Aragonès com del seu propi.

A més: El Govern i l'Ajuntament han acordat reprendre la comissió mixta perquè aquesta es reuneixi el pròxim 20 d'octubre. Ara, les autoritats d'ambdues administracions han d'acordar els temes sobre els quals parlaran per "donar continuïtat a les inversions que beneficien els ciutadans de Barcelona i l'àrea metropolitana".

  • Durant la reunió d'aquest dimecres, Aragonès i Collboni han parlat també aspectes com ara la salut i els serveis socials, i especialment el transport públic i la seguretat. D'una banda, coincideixen a invertir en la xarxa de Metro i, d'una altra, celebren el desplegament de 215 agents dels Mossos d'Esquadra a la ciutat pròximament.

D'altra banda: La trobada amb Aragonès és la primera que el president mantindrà amb els nous alcaldes de les capitals catalanes. Aquest dijous serà el torn de Lluc Salellas, el batlle de Girona, i pròximament el de Rubén Viñuales (Tarragona) i Fèlix Larrosa (Lleida).