Societat
Conjunt dels habitatges amb la Torre Glòries al fons
Foto: Conjunt dels habitatges amb la Torre Glòries al fons | Pepe Navarro/ Ajuntament de Barcelona CC
Habitatge

Inconstitucionalitats a la Llei d'habitatge per vulnerar competències catalanes

Temps de lectura: 1 minut
Conjunt dels habitatges amb la Torre Glòries al fons
Foto: Conjunt dels habitatges amb la Torre Glòries al fons | Pepe Navarro/ Ajuntament de Barcelona CC

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) conclou que la nova llei d'habitatge aprovada pel govern espanyol  té articles inconstitucionals i contraris a l'Estatut d'Autonomia.

Per què és important? En el dictamen emès, el Consell de Garanties concreta que la norma estatal vulnera competències de la Generalitat de Catalunya en matèria d'habitatge i urbanisme igual com el principi d'autonomia financera. 

Què en sabem? El dictamen l'havia demanat Junts per Catalunya, perquè el Parlament català votarà, el pròxim dia 1 de setembre, si presenta un recurs d'inconstitucionalitat al TC.

Què diu el CGE? L'informe exposa els diferents articles i punts que trepitgen les competències autonòmiques.

  • Si bé, destaca que la vicepresidenta del CGE, Maria Jesús Larios Paterna, i el conseller Eduard Roig Molés, han emès vots particulars discrepant sobre la valoració d'alguns dels articles.

Previsions: La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha convocat el ple de la cambra catalana per al dia 1 de setembre, on es debatrà i votarà la possibilitat, apuntada per Junts, de presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional de la llei de l'habitatge.

En detall: La llei inclou la regulació del lloguer en àrees tensionades, on els preus són especialment elevats. També erradica la possibilitat de fer increments anuals dels contractes d'acord amb l'IPC, entre altres mesures.