Societat
El president de Desokupa, Daniel Esteve
Foto: El president de Desokupa, Daniel Esteve
Desokupa

Un jutge condemna Desokupa per vulnerar la imatge d'un activista de l'habitatge

Temps de lectura: 2 minuts
El president de Desokupa, Daniel Esteve
Foto: El president de Desokupa, Daniel Esteve

Un jutjat ha condemnat Desokupa  a pagar gairebé 6.000 euros a un home per vulnerar el dret a la pròpia imatge. La sentència, que es pot recórrer, obliga a l'empresa de Daniel Esteve a esborrar el vídeo. 

Per què és important? És la primera condemna coneguda contra l'empresa destinada a desallotjar extrajudicialment ocupes. Els seus mètodes, que molts cops es belluguen en un buit legal, són aplaudits per molts a les xarxes socials, han generat una forta oposició entre diversos partits d'esquerres, com ara l'entorn de Podemos, els Comuns, la CUP i altres líders polítics com el portaveu d'ERC Gabriel Rufián.

Què en sabem? Segons publica Nació, el jutjat de primera instància número 42 de Barcelona va condemnar l'empresa -pels seus mètodes, que inclouen la gravació de persones i difusió del contingut a les xarxes socials.

  • Esteve ha admès a aquest diari que, fins ara, no tenia cap condemna, i ha rebutjat fer més declaracions.

Qui és qui? Darrere d'aquesta condemna són Shervin Mansouri, l'afectat, i l'advocat Bernat Barceló. 

Context: Els fets jutjats es remunten al gener de 2022 quan Mansouri es va personar com a activista pel dret a l'habitatge a una nau ocupada entre Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat per evitar una intervenció de Desokupa.

  • Els treballadors d'Esteve van començar a gravar amb el mòbil l'activista i altres persones i van publicar el vídeo per fer promoció de la seva activitat com a entitat que desocupa persones.
  • És aquest aspecte que el jutge penalitza perquè considera que el vídeo on apareix Mansouri, que no va donar consentiment per a la publicació de les imatges, només perseguien obtenir un benefici empresarial, captant potencials clients, i no tenien una mera finalitat divulgativa. 
  • El jutjat subratlla la importància de la publicitat a les xarxes socials: "és un bé immaterial que garanteix una promoció i difusió més gran que moltes campanyes publicitàries tradicionals". 

Què diuen? L'advocat assegura que "no s'ha inventat la sopa d'all" amb la demanda que va iniciar el procediment judicial, però considera que la sentència evidencia el greuge en la manera que té d'actuar Desokupa i l'altaveu que té a les xarxes. 

  • El jutjat té en compte el nombre de seguidors i el nivell de difusió que ha tingut el vídeo. 

Visió global: A finals de 2021, Daniel Esteve va evitar un judici contra un grup de treballadors que l'havien demandat perquè els devia 200.000 euros en hores extres. Aleshores, aquest empresari va admetre els impagaments en un acord previ al judici, i es va veure obligat a pagar les quantitats exigides.

 

Categoria: Societat
Etiqueta: Ocupació