Política
Daniel Esteve davant de la lona que Desokupa ha penjat a Madrid
Foto: Daniel Esteve davant de la lona que Desokupa ha penjat a Madrid | Europa Press
Eleccions Generals

ERC i PSOE denuncien el cartell de Desokupa: "És una nova lona de l'odi"

Temps de lectura: 3 minuts
Daniel Esteve davant de la lona que Desokupa ha penjat a Madrid
Foto: Daniel Esteve davant de la lona que Desokupa ha penjat a Madrid | Europa Press

El PSOE ha denunciat a la Junta Electoral Central la lona instal·lada per Desokupa al centre de Madrid contra el govern del PSOE i Unidas Podem. El partit de Pedro Sánchez també té la intenció de denunciar el cartell per la via penal pel que consideren que és una "nova lona de l'odi".

A més: ERC també denunciarà aquesta organització "nazi", segons ha qualificat el seu portaveu a Madrid, Gabriel Rufián, un dels principals líders polítics en la diana d'aquesta empresa dedicada al desallotjament extrajudicial d'ocupes.

Context: Aquest dilluns, al carrer Atocha, un dels més cèntrics de la capital espanyola, va aparèixer una gran tela que intenta ridiculitzar el president Sánchez amb una imatge seva i una altra, més gran, de Daniel Esteve, fundador de Desokupa.

  • "Tu al Marroc, Desokupa a la Moncloa", es llegeix en el principal missatge del cartell. Més petites, i a un costat, hi ha les cares de polítics com el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias i diputats d'Unidas Podemos com Irene Montero i Pablo Echenique.
  • Rufián es pronunciava aquest dilluns poc després de l'aparició de la lona en un missatge a Twitter on acusava Desokupa de "feixistes" i assegurava que era un "honor" que l'extrema dreta el situï com un dels seus enemics.

Què diuen? Aquest dimarts, el diputat independentista ha insistit en aquesta línia. "Ser assenyalat pel feixisme és un honor, forma part de la meva feina representar tot el que odien els nazis". 

  • Rufián creu que és "preocupant" com "es traspassen línies vermelles", ha retret al PP que "calli i es posi de perfil" i ha alertat que si la ultradreta creix "podria haver-hi un ministre d'habitatge de Desokupa".
  • El PSOE ha avisat que "l'odi no pot ser protagonista de la campanya electoral" i ha expressat el seu desig perquè aquestes pràctiques de campanya bruta siguin penalitzades pels ciutadans i ciutadanes, i que siguin condemnades per tots els partits polítics".

D'on venim? Desokupa ha copiat una acció de comunicació política de Vox amb l'aparició de cartells i lones on escampen el missatge de l'extrema dreta.

  • Un exemple van ser els cartells estampats per Vox el 2021 en les eleccions a la Comunitat de Madrid que assenyalaven els joves estrangers no acompanyats amb el missatge "Un mena 4.700 euros al mes. La teva àvia 426 euros de pensió al mes. Protegeix Madrid".
  • La Fiscalia va denunciar els cartells per un possible delicte d'odi, però la jutgessa Mónica Aguirre la va arxivar en considerar que els missatges "no tenien l'aptitud per generar un risc que justifiqués la violència.
  • El dimecres passat, Vox es va veure obligat a retirar una lona que havia instal·lat al carrer Alcalà de Madrid on insultava el col·lectiu LGTBIQ+, el moviment independentista i altres opcions polítiques perquè la Junta Electoral de Madrid va entendre que era propaganda electoral.
Categoria: Política
Etiqueta: VOX