Política
La bancada del PSOE aplaudint la nova llei d'habitatge
Foto: La bancada del PSOE aplaudint la nova llei d'habitatge | Europa Press
Congrés dels Diputats

Llum verda a la llei d'habitatge amb els vots del PSOE, Podem, ERC i Bildu

Temps de lectura: 2 minuts
La bancada del PSOE aplaudint la nova llei d'habitatge
Foto: La bancada del PSOE aplaudint la nova llei d'habitatge | Europa Press

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la llei d'habitatge amb els vots del PSOE, Unides Podem, ERC i EH Bildu.

Per què és important? La norma pactada entre el govern espanyol, republicans i abertzales limita el preu dels lloguers.

Al detall: Ha obtingut 176 vots a favor, 167 en contra i una abstenció. PP, Vox, Cs, Junts, PDeCAT, CUP i PNB han votat en contra.

En profunditat: El text pactat introdueix una limitació de les pujades interanuals dels contractes de lloguer en vigor, permet a les autonomies declarar zones de mercat tens perquè pugui contenir el preu dels nous contractes tant de petits com de grans propietaris i obre la porta a considerar gran tenidor a qui tingui més de cinc habitatges en una mateixa zona -i no 10-.

  • El text pactat introdueix una limitació del 3% durant 2024 de les pujades interanuals de contractes de lloguer en vigor -actualment s'està aplicant com a mesura excepcional un topall del 2%- i estableix la creació d'un índex per limitar-les a partir de 2025, que sempre haurà de ser per sota de l'IPC.
  • Pel que fa als nous contractes de pisos que ja estiguin en el mercat de lloguer o els pisos que es posin a llogar per primer cop, en zones que es declarin de mercat tens tindran limitacions de preu. A aquestes àrees hi haurà una contenció del lloguer tant per a grans tenidors com a petits propietaris.

A més: Amb els canvis pactats, la norma permet rebaixar de 10 a 5 el nombre d'immobles en una mateixa zona tensa per ser considerat gran tenidor.

  • La regulació considerarà zona de mercat tens a les àrees en què la càrrega mitjana del cost de la hipoteca o del lloguer més despeses superi el 30% de la renda mitjana de les llars o que el preu de compra o lloguer hagi augmentat almenys tres punts per sobre de l'IPC en els cinc anys anteriors a la declaració.

Situació actual: La nova norma haurà de passar ara al Senat, on s'haurà també d'aprovar

 

Categoria: Política
Etiquetes: Congrés Habitatge