Política
Pedro Sánchez al Congrés
Foto: Pedro Sánchez al Congrés | Europa Press
Habitatge

Sánchez finançarà 43.000 habitatges destinats al lloguer a preus assequibles

Temps de lectura: 3 minuts
Pedro Sánchez al Congrés
Foto: Pedro Sánchez al Congrés | Europa Press

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'Estat finançarà 43.000 nous habitatges destinats a lloguer a preus assequibles. 

Per què és important? Els nous habitatges socials anunciats per Sánchez se sumaran als 50.000 de la Sareb, de manera que el nombre d'habitatges socials que es posaran a disposició dels ciutadans sumen 93.000 en total. 

En detall: El president ha anunciat que el finançament d'aquests nou habitatges seran de nova construcció com de rehabilitació, i es finançaran amb una nova línia de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) dotada de 4.000 milions d'euros de fons europeus. 

  • Sánchez ha dit que totes les actuacions compliran dues condicions: eficiència energètica i es destinaran a lloguer social o a preu assequible o cessió en ús de fins a 50 anys.

Què diu? El president del govern espanyol ha dit que el seu objectiu és fer de l'accés a l'habitatge "el cinquè pilar de l'estat del benestar".

  • Ha recordat que l'accés a l'habitatge és una de les causes més greus de desigualtat, perquè l'Estat és el quart país de la Unió Europea on els ciutadans han de destinar més esforços per comprar un habitatge.
  • "L'encariment que ha patit en els últims anys ha fet que l'habitatge sigui un dret inassolible per a molta gent, especialment per als joves".
  • Les dades, segons Sánchez, apunten que l'habitatge "avui és un problema, i no un dret com és considerat a la Constitució", pel fet que s'ha tractat "com una mercaderia". "El meu compromís és total i és rotund, convertirem l'habitatge en el cinquè pilar de l'estat del benestar".
  • "Espanya té un problema amb l'habitatge molt seriós i greu, perquè som el tercer país de la Unió Europea amb més pisos buits i tenim menys d'un 3% de parc públic d'habitatge, a una distància sideral de països com Països Baixos".
  • "El meu compromís és que avancem perquè l'habitatge sigui un dret i no un problema com és avui per a la majoria dels ciutadans".

A més, el president socialista ha advertit les administracions del PP que han anunciat que no aplicaran la nova llei d'habitatge, que "les regles que aprova aquest parlament es compleixen", i que, per tant, la Llei d'habitatge es complirà a tots i cadascun dels territoris de l'Estat".

  • Sánchez ha admès que l'anunci de destinar 50.000 immobles de la Sareb a habitatge social "no és suficient". Ha recordat que l'Estat es va gastar 58.000 milions d'euros en rescatar els bancs, i ara "retornarem part d'aquest deute a la societat convertint aquests habitatges en habitatges públics per als qui ho necessiten, sobretot els joves".