Economies
Logotip de l'Agència Tributària
Foto: Logotip de l'Agència Tributària | Europa Press
Hisenda

Desgravar el lloguer a la declaració de la Renda: requisits i passos a seguir

Temps de lectura: 3 minuts
Logotip de l'Agència Tributària
Foto: Logotip de l'Agència Tributària | Europa Press

Amb la campanya de la declaració de la Renda any rere any, apareix un dubte clau per confeccionar l'esborrany: com desgravar el meu lloguer per estalviar-me uns diners.

Per què és important? L'Agència Tributària obliga el gruix de contribuents a declarar els moviments econòmics anuals per pagar l'impost IRPF. Cal actualitzar i confirmar les dades que té de nosaltres l'ens públic, i així complir amb la normativa fiscal de l'Estat, i hi ha algunes formes de beneficiar-se, com és el cas que ens ocupa.

Context: La nova campanya arriba amb dates clau i canvis destacats que tot contribuent ha de conèixer per tramitar la declaració del 2022-2023.

A la pràctica: Desgravar els impostos dels diners que pagues pel lloguer de casa teva pot fer-te estalviar diners en la declaració. La llei estableix una deducció estatal i, si no et correspon, pots recórrer als requisits de cada comunitat autònoma.

Contractes anteriors a l'1 de gener del 2015: Si el teu contracte és anterior a l'1 de gener del 2015, has d'acollir-te a la deducció estatal, sota les següents condicions.

  • Cal que la teva base imposable (és a dir, els ingressos) sigui inferior als 24.107,20 euros anuals, ja presentis la declaració individualment o conjunta.
  • També has d'haver gaudit d'aquest ajut de deducció per lloguer d'habitatge habitual en un període impositiu previ a l'1 de gener del 2015.
  • En cas que així sigui, pots deduir fins al 10,05% de les quantitats satisfetes al llarg de l'any.

Contractes posteriors a l'1 de gener del 2015: En cas que el teu contracte de lloguer tingui una data posterior a la prevista per la deducció estatal, cal recórrer a la normativa autonòmica per saber si tens dret a desgravar el lloguer. En el cas de Catalunya...

  • Cal complir alguns d'aquests requisits: tenir menys de 33 anys, haver estat a l'atur durant 183 dies o més, tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65, o bé ser vidu i tenir més de 65 anys.
  • Si la tributació és conjunta, s'afegeix el supòsit de ser família nombrosa o que alguns dels declarants sigui menor de 33 anys.
  • De totes maneres, els ingressos no poden superar els 20.000 anuals i els pagaments destinats al lloguer han de superar el 10% dels rendiments nets del declarant.
  • La deducció és del 10% de les quantitats satisfetes pel lloguer, amb un màxim de 300 euros anuals i de 600 per les famílies nombroses.

Pas a pas: A l'esborrany de la Renda Web, has de confirmar les dades identificatives i pitjar 'Continuar amb la declaració'. Llavors, si t'aculls a l'ajut estatal...

  • Selecciona 'Deducció per lloguer de l'habitatge habitual' dins de "Deduccions generals de la quota".
  • A l'Annex A.1 III és on pots aportar les dades, com el NIF de l'arrendador i la quantitat total satisfeta al llarg del 2022.
  • En acabar, valida l'esborrany.

Si els teus requisits es corresponen a la deducció autonòmica...

  • A l'apartat 'Deduccions autonòmiques' de l'Annex B, apareixeran les caselles a emplenar segons cada comunitat, on pots indicar les dades identificatives i l'import que has pagat.
  • En acabar, valida l'esborrany.

D'altra banda: Els propietaris han de declarar sempre i de forma obligatòria les rendes que guanyi pel lloguer del seu pis a un tercer, ja que es tracta d'ingressos per rendiment de capital immobiliari.

  • Els propietaris poden deduir despeses com els interessos o despeses hipotecáries, assegurances de la llar, l'IBI i despeses de la comunitat o derivades de reparacions de l'habitatge.
Categoria: Economies
Etiquetes: Lloguer Habitatge