Barcelona i Àrea
La Rambla de Barcelona
Foto: La Rambla de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Urbanisme

Barcelona accelera les obres de la Rambla i preveu que acabin a principis de 2027

Temps de lectura: 3 minuts
La Rambla de Barcelona
Foto: La Rambla de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

El govern municipal de Jaume Collboni vol reduir a la meitat el calendari d'obres i completar la transformació de la nova Rambla en poc menys de tres anys, en lloc dels sis previstos inicialment. D'aquesta manera es farà tota en aquest mandat i s'acabarà el gener de 2027.

Què en sabem? Segons l'Ajuntament, el projecte té per objectiu convertir la Rambla en un passeig "més confortable, verd, amable i cultural i amb més espai per al vianant, i defineix cinc àmbits d’obres". 

  • Actualment, s’estan executant les del primer, entre Colom i Santa Madrona, i es preveu que acabin a l’estiu vinent. Els altres quatre trams són Santa Madrona-Arc del Teatre, Arc del Teatre-Liceu, Liceu-Portaferrissa i Portaferrissa-Canaletes.
  • Amb l’actualització del calendari plantejada ara, s’actuarà en els quatre àmbits que falten de forma simultània i el termini global quedarà reduït a 32 mesos, és a dir, una mica menys de tres anys.

Què esperar? Aquest dimarts es durà a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge l’aprovació del projecte executiu actualitzat que preveu la nova planificació dels treballs, mantenint la mateixa definició del nou passeig.

  • A més, mentre es facin les obres s’impulsarà un pla d’accions culturals que contribuiran a potenciar-la com a eix dinamitzador de Ciutat Vella.

Calendari: L’inici de les obres simultànies als quatre àmbits se situa el juny de 2024. Aquest mateix estiu també finalitzaran els treballs del tram Colom-Santa Madrona que s’està renovant a dia d’avui, i les obres a tota la Rambla ja continuaran fins al gener de 2027, data en què es preveu que la transformació s’hagi completat.

  • Els treballs es faran alhora a tots quatre àmbits, però es duran a terme per fases per minimitzar al màxim les molèsties als veïns i veïnes i comerciants.

Mobilitat: A conseqüència d’això, hi haurà afectacions a les línies de bus que circulen actualment per la Rambla i, arribat el moment, s’informarà adequadament dels itineraris i propostes de transport alternatius.

  • Una de les conseqüències, però, serà que es tallarà el trànsit en sentit mar de la via. És a dir, que des de Colom i fins a plaça Catalunya, els vehicles només podran circular en sentit muntanya.
  • L’accés als habitatges, comerços, pàrquings, espais culturals com teatres i museus i el pas de serveis i emergències "quedaran totalment garantits i la càrrega i descàrrega quedarà restringida als espais habilitats amb aquesta finalitat".

Amb xifres: Es preveu destinar 41,07 milions d’euros a l’execució dels trams 2 al 5, i aquest mandat s’haurà invertit uns 48 milions a la reurbanització de la Rambla, sumant les actuacions de l’àmbit Colom-Santa Madrona que s’executaran el 2023.

  • En total, s’haurà destinat una inversió total de 55,6 milions d’euros a la transformació de tot el passeig sencer.