Barcelona i Àrea
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona
Habitatge

Sanció de 420.000 euros per llogar pisos turístics il·legals a Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

Barcelona ha sancionat amb 420.000 euros el propietari d'una finca de Ciutat Vella que ha llogat durant anys els allotjaments del bloc a turistes de forma il·legal. 

Per què és important? L'activitat estava organitzada per esquivar l’administració i utilitzar de manera fraudulenta els habitatges, sense fer front a les obligacions tributàries que es desprenen de l’ús turístic. 

  • L'Ajuntament considera que el propietari és un incomplidor reincident i qualifica l'acció de "molt greu".

En detall: La propietat de l'edifici, situat al número 24 del carrer Ample a Ciutat Vella, és una comunitat de béns familiar que llogava fins a 14 allotjaments en aquesta finca.

  • Comercialitzava els habitatges com a allotjaments turístics a través de Booking i Airbnb, sense tenir autorització per a l'activitat turística.
  • El propietari llogava il·legalment tots els pisos a turistes, excepte un, on vivia una llogatera de renda antiga que és qui gestionava la recollida de claus i entrades i sortides dels hostes als allotjaments.
  • Els agents de la investigació han pogut constatar que durant anys la propietat anava evitant les sancions de l'Ajuntament justificant que llogava els habitatges de manera legal amb contractes de llarga durada als inquilins que apareixien com a llogaters dels allotjaments turístics il·legals
  • La propietat, però, evitava l’expedient finalitzant-ne el contracte de lloguer o canviant-ne de titular, un cop s’apropava la data de conclusió final del tràmit administratiu sancionador. 

Per acabar: Uns 420.000 és la quantia a la qual s’arriba amb el càlcul estimat del benefici obtingut de l’actuació il·legal juntament amb altres circumstàncies agreujants regulades per la llei de turisme de Catalunya.

  • La propietat haurà de respondre també, si s’escau, davant d'Hisenda.