Barcelona i Àrea
La finca de Can Soler, a Barcelona
Foto: La finca de Can Soler, a Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Medi Ambient

Denuncien que una bassa d'aigua municipal perd 12.000 litres diaris a Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
La finca de Can Soler, a Barcelona
Foto: La finca de Can Soler, a Barcelona | Ajuntament de Barcelona

El col·lectiu ecologista Agudells denuncia que es perden 12.000 litres diaris d'aigua a la bassa de la masia barcelonina de Can Soler, al districte d'Horta-Guinardó.

Per què és important? L'entitat fa anys que denuncia la pèrdua de cabal que acaba al clavegueram, però ara, en el context de sequer extrema que viu Catalunya, alerten del desaprofitament d'aigua i de la gestió de l'Ajuntament.

Què en sabem? L’aigua que s’acumula a la bassa de Can Soler prové de la mina de la font dels Pins, una part s’aprofita per regar els horts, arbres fruiters i jardins de la masia.

  • El grup ecologista Agudell denuncia que l'aigua, destinada al reg dels horts urbans, es desprèn de la bassa on es guarda i es barreja amb les aigües residuals de la casa, acabant finalment a la xarxa de clavegueram.
  • El col·lectiu té posada una mànega que permet aprofitar una part de l’aigua que es perd en una segona bassa improvisada on ja habiten granotes.
  • El grup Agudell reclama al govern municipal que se'n faci càrrec i gestioni una connexió amb una bomba que extregui l'aigua del sobrant per regar.

D'on venim? Segons explica el col·lectiu al diari el Punt Avui, Can Soler perd aigua a raó de 500 litres cada hora, és a dir fins a 12.000 litres diaris.

  • Expliquen que això passa des de fa 15 anys i l'Ajuntament en té constància des d'abans que es restaurés l'equipament el 2010.

Context: Es tracta d’una finca de més de 2.000 metres quadrats construïda on antigament hi havia la granja de la masia de Cal Boig, situada al barri de Sant Genís dels Agudells, al vessant solell de Collserola.

  • La masia, gestionada pel districte, és la seu del Centre de Natura, que forma part de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB).
  • Es dona la circumstància que s’hi duen a terme activitats d’educació ambiental relacionades amb la jardineria, el món agrari i les tècniques de l’agricultura ecològica i l’agroecologia.