Barcelona i Àrea
Les dotacions de Bombers entrant a les runes de l'edifici esfondrat
Foto: Les dotacions de Bombers entrant a les runes de l'edifici esfondrat | Twitter / @Bomberscat
Badalona

Albiol, sobre l'esfondrament mortal a Badalona: "La Generalitat no vol posar un duro"

Temps de lectura: 2 minuts
Les dotacions de Bombers entrant a les runes de l'edifici esfondrat
Foto: Les dotacions de Bombers entrant a les runes de l'edifici esfondrat | Twitter / @Bomberscat

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, denuncia que la Generalitat "no vol posar un duro" per inspeccionar els edificis que podrien estar afectats després de l'esfondrament mortal del passat 6 de febrer a Badalona. 

Per què és important? Un edifici de cinc plantes es va esfondrar el passat dimarts 6 de febrer a Badalona i va deixar tres víctimes mortals que es trobaven dins del pis en el moment de l'accident. Una setmana després, els Bombers han desallotjat els veïns de l'edifici contigu després de trobar una esquerda al quart pis. 

Què diu? L’Ajuntament de Badalona va demanar a la Generalitat que faci inspeccions tècniques “en profunditat” a 440 pisos de l’illa del bloc esfondrat. Es tracta dels habitatges situats al triangle dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs March, tots construïts entre el 1954 i 1960 per un mateix promotor. 

  • L'Ajuntament, però, demana a la Generalitat que accedeixi a la petició de sufragar els costos dels exàmens d'aquests pisos, massa costosos per als veïns: "El que demanem és que duguin a terme la seva competència, que és la inspecció d'edificis".
  • Segons han explicat, la Generalitat s'ha negat a pagar els costos de les inspeccions: "La Generalitat ens ha traslladat que no posarà un duro per fer les inspeccions als edificis que podrien estar afectats", ha dit Albiol.

A partir d'ara: L'Ajuntament ha explicat als veïns que estan procurant aconseguir línies de subvenció: "Treballarem per aconseguir crèdits tous a interès zero". 

  • Per tirar endavant tot el procés, Albiol ha instat els veïns a organitzar-se per agilitar la inspecció dels blocs. Els ha demanat que s'articulin a través dels administradors de finques, en contacte directe amb l'Ajuntament, per garantir la capacitat de fer front a la revisió, que ha valorat en “uns 80 euros per pis”.
  • Sobre les possibles causes de l'ensorrament, ha afirmat que llarg dels anys, en algunes edificacions "es poden haver construït infrahabitatges o trasters als àtics". A més, "aquests habitatges es van construir en un temps en què el ferro dels forjats no tenia la mateixa qualitat d'ara". Això ho hem de sumar que alguns veïns també "poden haver tirat alguna paret": "Aquestes circumstàncies juntes desperten inquietud als veïns; però el meu objectiu com a alcalde no és posar multes, no trauré el dron", conclou l'alcalde.