Barcelona i Àrea
La parada del Poble Sec amb el rètol modificat
Foto: La parada del Poble Sec amb el rètol modificat | X / @APE_Cat
Denúncia

Trolegen les estacions del metro de Barcelona contra la pobresa energètica

Temps de lectura: 2 minuts
La parada del Poble Sec amb el rètol modificat
Foto: La parada del Poble Sec amb el rètol modificat | X / @APE_Cat

Algunes estacions del metro de Barcelona han despertat aquest matí amb el nom diferent. Tot té a veure amb l'enginyosa reivindicació que han dut a terme des d'Aliança contra la Pobresa Energètica per denunciar algunes grans empreses.

En detall: Les actuacions s'han dut a terme a quatre estacions del metro: Monumental, Arc de Triomf, Poble Sec i Foc.

  • Un grup de persones afectades per diferents formes de pobresa energètica, juntament amb activistes de l’APE i d’Enginyeria Sense Fronteres, han modificat els rètols d'aquestes parades.
  • "El benefici d’Endesa és Monumental", "Naturgy es passa les famílies per l’Arc del Triomf", "Agbar deixa el Poble Sec" i "Foc a l’oligopoli energètic" són les renovacions de noms que ha dut a terme.

Context. L'acció s’ha dut a terme amb motiu de la Setmana Europea  de lluita contra la Pobresa Energètica, que s’està desenvolupant des del 17 fins al 23 de febrer.

  • De fet, de manera coordinada s'han dut a terme accions similars a Bilbao, Màlaga, València i Madrid.

En profunditat. Al darrere d'aquesta "divertida" trolejada hi ha un rerefons social que vol denunciar el paper de les grans companyies subministradores d’aigua i energia.

  • Denuncien, per exemple, que Endesa obté uns beneficis estratosfèrics (2.398 milions d’euros el 2022) "alhora que continua vulnerant els drets fonamentals de les llars en situació de pobresa energètica".
  • En una altra parada es parla de Naturgy. "Tal com hem reclamat reiteradament, aquesta companyia ha de signar un conveni amb la Generalitat per condonar el deute de les llars vulnerabilitzades i establir mecanismes per evitar que es generi nou deute", expliquen.
  • També fan referència a la greu sequera que pateix actualment Catalunya. "Empreses com Agbar es lucren escandalosament mercadejant amb un dret tan bàsic com és l’accés a l’aigua i al sanejament", denuncien.
  • Per últim, a Foc han volgut recordar que la lluita de l'entitat és contra l'"oligopoli energètic i els mercaders de l’aigua".