Barcelona i Àrea
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Foto: Tribunal Superior de Justícia de Catalunya | Viquipèdia
Multireincidència

Els jutges demanen sis nous jutjats per l'augment de la multireincidència a Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Foto: Tribunal Superior de Justícia de Catalunya | Viquipèdia

Els jutjats de Barcelona estan al límit mentre la inseguretat a la ciutat continua en augment i la multireincidència no es pot aturar. Ara, els jutges de Barcelona han reaccionat i demanen la creació d'almenys sis jutjats nous per fer front a aquest problema. 

Per què és important? Barcelona s'ha convertit en una de les ciutats més insegures de l'estat espanyol. L'any passat la capital catalana va patir un augment dels delictes. A més, la policia té 526 persones definides com a multireincidents, de les quals 487 han estat en actiu durant el 2023. 

Com funciona? La jutgessa degana de Barcelona, ​​Cristina Ferrando, ha valorat que és prioritari donar més recursos als tribunals abans que més reformes penals per fer front a la multireincidència.

  • Ferrando calcula que són necessaris sis jutjats més a curt termini, és a dir, que comencin a funcionar entre 2024 i 2025.
  • Aquests òrgans judicials nous haurien d'absorbir l'acumulació d'assumptes. Els anomenats judicis ràpids que, segons la llei s'haurien de celebrar en 15 dies i es tramiten al jutjat de guàrdia, actualment s'estan assenyalant a mesos vista.
  • La jutgessa degana també pretén que el segon jutjat de guàrdia, de judicis immediats per als delictes lleus, com els furts d'objectes de menys de 400 euros, no s'hagin de prorrogar cada any, sinó que sigui permanent. Aquests judicis s'han de celebrar en pocs dies i, en canvi, en alguns casos, s'han celebrat a tocar de l'any, amb el risc que això suposa: existeix la possibilitat que prescrigui el delicte pel pas del temps.

A més, Ferrando ha alertat que amb la multireincidència ara hi ha un problema afegit: diu que la darrera reforma legal estipula que perquè es consideri multireincident algú que ha comès un delicte lleu (com un furt de menys de 400 euros), el jutge ha de comprovar que té tres condemnes anteriors delictes de la mateixa naturalesa.

  • Per confirmar-ho, el jutge ha de consultar les tres sentències anteriors i la instrucció es complica i s'alenteix, ja que la jurisdicció penal no està instaurada en l'expedient electrònic, han desperar a rebre la còpia de la sentència per correu ordinari i comprovar si el que han robat supera els 400 euros. 
  • En cas que el delinqüent no tingui tres condemnes anteriors, la sentència seria d'una multa.