Barcelona i Àrea
Mossos d'Esquadra davant dels edificis ocupats El Kubo i La Ruïna de Barcelona
Foto: Mossos d'Esquadra davant dels edificis ocupats El Kubo i La Ruïna de Barcelona | Principal
Okupació

L'Audiència investiga si el Govern i l'Ajuntament van tolerar la violència dels okupes de la Bonanova

Temps de lectura: 2 minuts
Mossos d'Esquadra davant dels edificis ocupats El Kubo i La Ruïna de Barcelona
Foto: Mossos d'Esquadra davant dels edificis ocupats El Kubo i La Ruïna de Barcelona | Principal

L'Audiència de Barcelona ha ordenat investigar si la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat van tolerar "conductes violentes" dels okupes de la Bonanova, que residien al Kubo i La Ruina i van ser desnonats en un espectacular dispositiu a finals del novembre passat.

Per què és important? Els okupes van prendre anys enrere el centre social La Ruïna i la casa El Kubo, dos immobles propietat de la Sareb, l'anomenat banc dolent d'Espanya. Els Mossos d'Esquadra van finalitzar el 30 de novembre passat el desallotjament dels edificis. 

En detall: En la interlocutòria, l'Audiència estima el recurs d'apel·lació que va presentar el PP contra la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona d'arxivar la denúncia per suposada inacció davant els okupes de La Bonanova.

  • La denúncia que va presentar el líder del PP per Barcelona, Daniel Sirera, demanava reconsiderar la decisió del titular de Jutjat d'Instrucció número 25 d'arxivar la seva denúncia sobre presumpta inacció pública per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos davant dels okupes que van viure durant anys als dos immobles. 
  • La denúncia demanava al jutjat que depurés responsabilitats per la inacció policial contra els okupes, tant de la llavors alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, com de l'actual, Jaume Collboni, el partit del qual gestionava l'àrea de seguretat de l'ajuntament en l'anterior mandat.
  • El jutge instructor va descartar investigar el que havia denunciat Sirera, en entendre que no estava justificat que els fets que relatava el líder popular poguessin constituir delicte.

Situació actual: L'Audiència ha revocat ara la resolució judicial, en una interlocutòria en què adverteix l'instructor que, abans d'arxivar la denúncia, ha de practicar "diligències tendents a determinar la naturalesa i circumstàncies dels fets i les persones responsables". Sense aquestes diligències, afegeix, no es pot concloure que els fets denunciats "manquen de significació delictiva" ni que el delicte no està degudament justificat.