Barcelona i Àrea
Una de les organitzadores es dirigeix als convocats amb un megàfon
Foto: Una de les organitzadores es dirigeix als convocats amb un megàfon | Oliver de Ros / Principal
Protesta

Antifeixistes protesten al centre de Barcelona en suport als ocupes de la Bonanova

Actualitzat: Dimarts, 23 de maig de 2023. 21:13
Temps de lectura: 2 minuts
Una de les organitzadores es dirigeix als convocats amb un megàfon
Foto: Una de les organitzadores es dirigeix als convocats amb un megàfon | Oliver de Ros / Principal

Més d'un centenar d'antifeixistes s'han manifestat el vespre d'aquest dimarts 23 de maig al centre de Barcelona, contra l'extrema dreta i en suport a les cases ocupades de la plaça de la Bonanova. I alguns ho han fet violentament, agredint periodistes i trencant aparadors d'entitats bancàries.

Per què és important? L'ocupació dels dos espais ha estat objecte de debat les darreres setmanes amb les eleccions municipals a la cantonada. Són diverses les protestes convocades des de llavors; algunes fins i tot han obligat els Mossos d'Esquadra a intervenir per evitar enfrontaments.

En detall: La protesta ha estat convocada a la plaça de la Universitat a les 19:00, tot i que no ha començat fins a les 20. Tot seguit, han recoregut la plaça i part de la Gran Via lluint una pancarta a la capçalera de la marxa, amb el missatge "Aturar el feixisme és cosa de tots".

Què diuen? Una de les organitzadores de la protesta s'ha dirigit amb un megàfon als convocats, tot denunciant que la campanya contra l'ocupació de les cases El Kubo i La Ruïna és una "estratègia electoral".

  • Ha titllat els empresaris del sector immobiliari de "feixistes" i a Desokupa de "matons" que conformen "un petit exèrcit privat de sicaris", juntament amb altres empreses més petites dedicades també al desallotjament d'espais.

Tanmateix: Alguns manifestants amb la cara coberta han trencat aparadors d'entitats bancàries i els agents han hagut d'amenaçar amb una intervenció policial. Fins i tot han agredit a diversos periodistes. Els Mossos han blindat la zona i han identificat nombroses persones als accessos de la plaça per evitar enfrontaments amb altres grups.

Context: El Kubo i La Ruïna són dues cases que porten anys ocupades a la força tot i les queixes dels veïns. El seu desallotjament va ser aprovat el 23 de març, però es va haver d'ajornar per la seva gran resistència.

  • El Kubo és un antic edifici d'oficines que va ser ocupat el 2016. Just al costat es troba La Ruïna, propietat de Sareb i que va ser ocupada el 2019 per col·lectius anarquistes.

En fotos: