Barcelona i Àrea
La furgoneta on viatjaven els immigrants
Foto: La furgoneta on viatjaven els immigrants | Policia Nacional
Successos

Cau una màfia que entrava a Barcelona immigrants il·legals per 12.000 euros

Temps de lectura: 2 minuts
La furgoneta on viatjaven els immigrants
Foto: La furgoneta on viatjaven els immigrants | Policia Nacional

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de persones a Barcelona.

Què en sabem? La investigació va arrencar el juliol del 2023, quan van detectar una primera tanda d'immigrants indocumentats que havien arribat a Sant Adrià del Besòs amagats en una furgoneta.

  • Unes onze persones van entrar aquell estiu d'aquesta manera en Catalunya, vulnerant la legislació vigent sobre entrada i trànsit d'estrangers.
  • Les víctimes eren ciutadans estrangers de tercers països, a qui cobraven grans quantitats de diners per garantir-los el trasllat i l'entrada a Barcelona, posant en risc la seva vida per les deficients condicions en què es feia el trasllat.
  • Els immigrants pagaven entre 10.000 i 12.000 euros i passaven unes 18 hores amuntegats dins de les furgonetes, que no tenien finestres, i en condicions higiènic-sanitàries deplorables, ja que no els deixaven sortir durant el trajecte, havent de fer les seves necessitats en ampolles i bosses de plàstic que tampoc podien llençar.
  • Els diners els pagaven a terminis, la primera meitat abans de començar el viatge i la resta, en arribar a Barcelona. Un cop a la ciutat comtal, els membres de l'organització els conduïen a pisos pastera on els confinaven fins que no rebien la part que faltava del pagament.

En profunditat: L'organització tenia una gran infraestructura, ja que feia servir fins a vuit furgonetes per als trasllats, un "líder" que s'encarregava de captar les víctimes als seus països, els conductors de les furgonetes que s'encarregaven d'evitar els controls pertinents i els membres que rebien als immigrants a Barcelona. 

  • En un dels trajectes s'han identificat fins a 17 víctimes. Actualment, se'ls està tramitant a tots una infracció de la llei d'estrangeria i estan a l'espera de ser repatriats als seus respectius països. 

Situació actual: La Policia ha detingut a set persones, acusades de delictes de tràfic de persones, falsedat documental i pertinença a organització criminal.