Cultura i Pantalles
Un fotograma de la sèrie
Foto: Un fotograma de la sèrie | HBO Max
sèries

The Last Of Us: Què és el Cordyceps? El fong letal que podria posar en perill a la humanitat

Temps de lectura: 2 minuts
Un fotograma de la sèrie
Foto: Un fotograma de la sèrie | HBO Max

The Last Of Us està sent un dels grans fenòmens de l'any a HBO. La història explica com la humanitat es troba en perill d'extinció a causa d'una epidèmia provocada per un fong (Cordyceps) que s'instal·la en el cervell dels éssers humans i els converteix en zombis.

Per què és important? El fong Cordyceps existeix a la vida real i té una forta incidència en els insectes: vespes, formigues, llagostes... Un cop instal·lat aquest fong, arriba fins al sistema nerviós de l'ésser viu i els fa perdre la voluntat amb l'objectiu de dirigir-se a una zona 'confortable' de l'ecosistema per disseminar les espores dels fongs i colonitzar altres insectes. És a dir, busquen propagar-se mitjançant altres formes de vida.

A més, aquest gènere de fong abasta unes 400 espècies per tot el món, la majoria en zones tropicals d'Àsia i Amèrica, on tenen la temperatura i humitat suficient per desenvolupar-se bé.

Al detall: Podrien aquests fongs arribar a canviar el comportament humà? És molt improbable. Ni els mamífers ni les aus tenen malalties fúngiques importants, ja que la temperatura del cos humà està per sobre dels 30 graus i els fongs a partir dels 32 graus creixen malament. 

Tot i això: Es coneix una excepció: hi ha ratpenats als EUA que pateixen la malaltia del nas blanc provocada pel fong Pseudogymnoascus destructans. Quan aquests animals hivernen, s'introdueix un fong des d'Europa i colonitza la part més freda del seu cos, el nas i acaben morint.

Sinopsi: La sèrie The Last Of Us està basada en el videojoc que du el mateix nom i que es va llançar el 2013 per a Playstation 3. Tot i que ha rebut diverses actualitzacions fins a arribar a la generació de consoles actual. La història narra un món postapocalíptic en què un fong anomenat Cordyceps ha mutat als éssers humans fins a convertir-los en una espècie de zombis anomenats 'infectats'. Aquí, trobem als dos protagonistes: Ellie, una jove de 14 anys que aparentment és immune al virus i Joel, un home d'uns 48 anys que protegirà a la jove en el seu camí per descobrir la veritat sobre aquest virus.