Cultura i Pantalles
Fotomuntatge de Joel Carrasco / Principal del cantant Morad a partir d’una fotografia d'Europa Press
Foto: Fotomuntatge de Joel Carrasco / Principal del cantant Morad a partir d’una fotografia d'Europa Press
Música

Morad, la icona de la Florida d'Hospitalet en conflicte etern amb la policia

Temps de lectura: 4 minuts
Fotomuntatge de Joel Carrasco / Principal del cantant Morad a partir d’una fotografia d'Europa Press
Foto: Fotomuntatge de Joel Carrasco / Principal del cantant Morad a partir d’una fotografia d'Europa Press

La Florida és un d'aquests barris de perifèria amb grans edificis de pisos descolorits i bruts, dormitoris atapeïts on viuen els segments de població amb les rendes més baixes del país. Aquest districte de l'Hospitalet de Llobregat, amb un 32% de població migrant, ostenta el rècord del barri més densament poblat d'Europa i, des de fa uns anys, compta amb un fill predilecte: el controvertit raper Morad.

Per què és important? La Florida i Morad són dos conceptes indissociables. El cantant ha fet bandera de la seva ascendència marroquina i dels greuges patits pels fills dels migrants, exposats a la pobresa i a la delinqüència. Els carrers, balcons i patis de llum del seu barri s'omplen de nens i joves als seus videoclips, vestits amb xandalls i samarretes de futbol.

  • Dins del barri, Morad s'ha convertit en un líder i, com a tal, també compta amb antagonistes. Els seus recurrents conflictes amb els mossos i les consegüents detencions han fet del raper una figura controvertida: un heroi per alguns i un delinqüent per d'altres.

De la precarietat a l'èxit: Més enllà de les interpretacions sobre el seu paper social, Morad El Khattouti El Horami, nascut a l'Hospitalet el 1999, és un cantant de rap d'èxit, amb 7,8 milions d'oients mensuals a la plataforma Soptify.

  • De pares marroquins, Morad es comença a interessar per la música amb 14 anys, de la mà d'altres rapers del barri.
  • Practica l'estil musical drill, un estil amb trets en comú amb el rap francès d'origen magribí.
  • Assegura també que la seva música com una cosa que no discrimina races.

Què és un MDLR? Les sigles Mec De La Rue —noi de carrer, en francès— són les sigles del primer àlbum i single de Morad. Però també és un terme utilitzat al Marroc i a zones amb gran densitat de població magrebina d'Europa per descriure els joves caiguts del sistema, habitualment relacionats amb l'atur, les drogues o la pobresa. 

Així ho reflecteix en les seves lletres:

  • "Él quería ser Messi /Y acabó en comisaría / Para él nunca fue muy fácil / Y tampoco una tontería"
  • "Que el niño no es pequeño / Que el niño es adolescente / Y pierde el sueño de ser futbolista"
  • "Que se junta con gente mixta / Los problemas, el dinero le despistan / Pero quiere ser el primero en la lista"

La polèmica recent: El raper ha estat detingut un altre cop a l'Hospitalet de Llobregat, en aquest cas per amenaçar de mort un policia de la Guàrdia Urbana de la segona ciutat de Catalunya.

  • El cantant va ser detingut després d'una discussió amb uns guàrdies sobre un conflicte de trànsit. El noi havia aparcat malament el seu cotxe i la Urbana va avisar la grua perquè se l'emportés.
  • Els agents van traspassar el noi als Mossos d'Esquadra que van deixar-lo en llibertat en comprovar que es tractava d'un delicte menor, que existeix arrelament i no hi ha risc de fuga.
  • Morad ja havia estat detingut en tres ocasions anteriors, una d'elles per assaltar un habitatge, fet que no va poder ser comprovat i pel qual va ser absolt.

L'exili de La Florida: Aquesta última detenció va tenir lloc a la plaça Europa, una zona residencial acomodada, a uns metres de casa seva.

  • Quan va triomfar al món de la música, Morad es va mudar a aquesta zona de la ciutat i va abandonar la Florida.
  • Actualment, però, una ordre judicial l'impedeix entrar al seu barri des del passat octubre després d'uns incendis en contenidors i cotxes, suposadament instigats pel cantant després d'un altre conflicte amb la policia.