Cultura i Pantalles
Premis Goya
Foto: Premis Goya | Europa Press
Cinema

La festa dels Goya comptarà amb un nou protocol contra les agressions sexuals

Temps de lectura: 3 minuts
Premis Goya
Foto: Premis Goya | Europa Press

El protocol davant d'"agressions i assetjament sexual o de gènere" elaborat per l'Acadèmia de Cinema per a la propera gala dels Premis Goya aquest dissabte 11 de febrer inclou la presència d'un equip especialitzat i l'habilitació d'espais "delimitats i segurs" per atendre a les persones implicades "en qualsevol situació".

Per què és important? El 29 de gener passat es coneixia que el productor Javier Pérez Santana va ser detingut com a presumpte autor d'agressions sexuals a l'actriu Jedet a la festa posterior a la gala dels premis Feroz 2023, a més d'investigar-se a un segon home per la seva possible participació.

  • No van ser les úniques denúncies públiques d'agressions en aquest esdeveniment.
  • Diversos dels assistents convidats van denunciar haver patit "assetjament" per part de Javier Pérez Santana, posat en llibertat hores després de la detenció.

Què ha passat? Arran d'aquests fets, l'organització dels Goya ha dissenyat un protocol "específicament" per a la gala, que incorpora mesures específiques destinades a guiar l'actuació de les persones responsables a cada tipologia d'espais i per a cada tipologia de situació.

Com funciona? Aquest protocol "actuarà immediatament si es produís alguna situació en què la llibertat personal i l'expressió lliure i consensuada es vegi compromesa o directament atacada".

  • Inclou la formació específica per al personal i una descripció detallada dels passos que cal seguir per a cadascuna de les tipologies de violència, agressió sexual, assetjament sexual o intromissió.
  • A més, s'habilitaran espais "delimitats i assegurances" per atendre les persones implicades en qualsevol situació que es pugui produir d'aquestes característiques.
  • L'Acadèmia sol·licita que, "davant de qualsevol situació d'aquest tipus", es comuniqui "immediatament" a qualsevol de les persones que treballen a l'esdeveniment.
  • També hi haurà senyalització al recinte, indicant que es pot acudir a qualsevol membre del personal que es troba treballant a la Gala "perquè haurà rebut una formació que la capacita per respondre davant d'aquestes situacions".

Què han dit? "L'Acadèmia de Cinema, responent al seu compromís amb la seguretat i el benestar de totes les persones assistents a la Gala dels 37 Premis Goya, ha establert un protocol per prevenir i combatre qualsevol possible cas d'agressió i assetjament sexual i/o de gènere”, explica el text.

  • "A fi que la lluita contra qualsevol agressió o assetjament constitueixi un compromís col·lectiu, el protocol va acompanyat d'una formació específica als professionals contractats a l'esdeveniment perquè puguin detectar, acollir, protegir i derivar la situació a les persones responsables", indica el text.

A més: L'Acadèmia de Cinema destaca que compta amb un equip especialitzat que estarà present durant tota la nit. "Aquest equip actuarà sempre prioritzant l'atenció a la persona agredida, respectant les seves decisions i informant-la dels seus drets", afegeix el protocol 'antiacós'.

 

Etiquetes: Cinema Goya