Cultura i Pantalles
Vista general durant la semifinal de Eurovisió en el M&S Bank Arena de Liverpool
Foto: Vista general durant la semifinal de Eurovisió en el M&S Bank Arena de Liverpool | Europa Press
Eurovisió

Eurovisió 2023: Cinc curiositats que no et pots perdre abans de la final

Temps de lectura: 3 minuts
Vista general durant la semifinal de Eurovisió en el M&S Bank Arena de Liverpool
Foto: Vista general durant la semifinal de Eurovisió en el M&S Bank Arena de Liverpool | Europa Press

Aquest dissabte 13 de maig se celebra a Liverpool la 67a edició d'Eurovisió, la cita més important pels eurofans i més seguida a escala mundial. Les seves xifres d'audiències baten rècords en cada edició que se celebra. Aquest any, Blanca Paloma representarà Espanya a la ciutat anglesa amb la seva cançó Eaea.

Quan i on? La gran final del festival se celebra aquest dissabte 13 de maig. La gala començarà a les 21:00 de la nit, hora catalana. Es calcula que durarà fins passada la mitjanit, quan se sàpiga el guanyador o guanyadora de l'edició d'enguany. 

  • Aquest any Eurovisió se celebra al Regne Unit, a la ciutat de Liverpool. El festival s'hauria d'haver celebrat a Ucraïna, ja que va ser el país guanyador de l'anterior edició, però a causa de la guerra amb Rússia s'ha traslladat al país britànic, que va quedar en segona posició. 

En detall: La primera edició del festival d'Eurovisió es va celebrar a la ciutat suïssa de Lugano el 24 de maig de 1956. Repassem amb gràfics algunes de les curiositats que ens ha deixat el festival de música des de llavors.

Els resultats d'Espanya al llarg del festival

 

Espanya ha participat a Eurovisió de manera interrompuda des del 1961 i ha participat en totes les edicions a la gran final. El país ha guanyat només dues vegades el certamen: 

  • 1968: Massiel va ser la guanyadora del festival amb la famosa cançó La, la, la.
  • 1969: La representant espanyola d'aquell any, Salomé, va aconseguir la primera posició amb Vivo cantando

Quins han estat els guanyadors cada edició?

La d'aquest 2023 és l'edició número 67, però el festival compta amb 69 cançons guanyadores, ja que el 1969 van ser quatre els països que es van proclamar guanyadors.

El país que més ha guanyat i el que menys

Irlanda ha estat guanyadora d'Eurovisió fins a set cops. Tot i que els últims anys no ha arribat al Top 10, als anys 90 va arribar a encadenar fins a tres victòries seguides. A l'altra cara de la moneda hi ha dos països del nord d'Europa, Noruega i Finlàndia que són els que han quedat últims en més ocasions. 

Qui ha guanyat més punts?

El número de vots ha anat variant al llarg dels anys. La quantitat actual s'aplica des de 1975 (cada país ha de repartir 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1 punts). A més, el 2016 va canviar el sistema i es va dividir el vot de l'audiència i del jurat, multiplicant per dos la quantitat. Abans del canvi, l'actuació que més vots tenia (387) havia estat Fairytale d'Alexander Rybak. Des del 2017, però, el premi el té Portugal, quan Salvador Sobral li va treura la posició aconseguint 758 punts.

Què és el 'Big Five'?

Espanya, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit són coneguts popularment a Eurovisió com els 'Big Five', ja que són els que més contribueixen econòmicament al festival i els que, juntament amb el país amfitrió, els únics que passen directament a la final.

Etiquetes: Música Eurovisió