La Jungla
Blanca Paloma durant un assaig a Eurovisió
Foto: Blanca Paloma durant un assaig a Eurovisió | RTVE
Eurovisió

10 coses sobre Blanca Paloma, la representant d'Espanya a Eurovisió

Temps de lectura: 4 minuts
Blanca Paloma durant un assaig a Eurovisió
Foto: Blanca Paloma durant un assaig a Eurovisió | RTVE

Comença la setmana més esperada pels eurofans, els seguidors del festival d'Eurovisió. El certamen entra en la seva recta final. Aquest dissabte es disputarà la final del festival d'Eurovisió. Aquesta és la representant espanyola que opta a guanyar el micròfon de vidre europeu. 

Per què és important? Eurovisió és un dels esdeveniments més seguits a escala mundial. Les seves xifres d'audiències baten rècords en cada edició que se celebra. 

Context: Espanya ha participat a Eurovisió de manera interrompuda des del 1961 i ha participat en totes les edicions a la gran final. El país ha guanyat només dues vegades el certamen: 

  • 1968: Massiel va ser la guanyadora del festival amb la famosa cançó La, la, la
  • 1969: La representant espanyola d'aquell any, Salomé, va aconseguir la primera posició amb Vivo cantando

Eurovisió 2023: tots els detalls

Situació actual: Aquest any Eurovisió se celebra al Regne Unit, a la ciutat de Liverpool. El festival s'hauria d'haver celebrat a Ucraïna, ja que van guanyar l'edició anterior, però a causa de la guerra amb Rússia s'ha traslladat al país britànic, que va quedar en segona posició. 

  • Aquest any Espanya presenta una proposta amb molta identitat i amb una artista amb una gran qualitat vocal. Blanca Paloma interpretarà el seu Eaea en la gran final del festival. 

Quan? El tret de sortida del festival va ser aquest passat diumenge 7 de maig amb la catifa turquesa, on tots els participants van desfilar per presentar les seves propostes. 

  • Aquests dimarts 9 i dijous 11, tindran lloc les dues semifinals. Les gales començaran a les 21:00, hora catalana, i es podran seguir a través de TVE, a La 2 la del dimarts, i a La1, la del dijous.
  • La gran final d'Eurovisió serà aquest dissabte dia 13 de maig a partir de les 21:00. La 1 de televisió espanyola retransmetrà en directe tota la cerimònia.

On? La 67a edició del festival d'Eurovisió tindrà lloc a l'estadi M&S Bank Arena de Liverpool. És la primera vegada a la història que el país vencedor de l'any anterior no organitza l'esdeveniment.

10 coses sobre Blanca Paloma

1. Blanca Paloma té 33 anys. Va néixer a Elx (País Valencià) el 9 de juny de 1989. 

2. És llicenciada en Belles Arts entre les universitats de Madrid, Barcelona i Elx. 

3. Actualment viu a Madrid, on treballa com escenògrafa i encarregada de vestuari de teatre. 

4. Blanca Paloma s'ha presentat en dues ocasions en el Benidorm Fest: l'any 2022 ho va fer amb Secreto de agua, quedant en cinquena posició. En l'edició d'enguany va quedar en primera posició, sent l'escollida per representar Espanya a Eurovisió 2023. 

5. La passió per Eurovisió i de la música li ve de família: la seva germana, Sara Ramon, va estar a punt de convertir-se en la representant d'Eurovisió Junior l'any 2003 amb Navegando en Internet.

6.  La primera cançó de Blanca Paloma, Secreto de agua, va ser escollida com a capçalera per la sèrie Lucía en la telaraña de TVE. 

7. En l'àmbit de la música també ha col·laborat en grups com De mar a mar o Afalkay

8. La cançó que presenta a Eurovisió, Eaea, és una oda a la seva àvia Carmen. Segons la cantant, va ser ella qui li va transmetre l'amor pel flamenc: "Era sevillana, costurera, l'ànima de la festa i una artista de sobretaula". 

9. A dalt de l'escenari, Blanca Paloma es posa en la pell d'una arquera. L'artista considera que li dona força. Durant l'actuació imita un arc amb els braços, un gest que ja s'ha convertit en tot una declaració d'intencions. 

10. D'ençà que va es va conèixer que la cantant seria la representant espanyola a Eurovisió, el seu tema no ha baixat del top 10 en les cases d'apostes per guanyar el festival. Pocs dies abans de la final, es troba a la posició número cinc.