Cultura i Pantalles
Foto: Orlando de la companyia Teatro Defondo | Tatro Defondo
Cultura

Vox veta la representació d'una obra de teatre de Virginia Woolf a Madrid

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: Orlando de la companyia Teatro Defondo | Tatro Defondo

L'Ajuntament de Valdemorillo (Madrid), governat pel PP i Vox, ha vetat la representació teatral de l'obra Orlando, de Virginia Woolf. Així ho ha denunciat la companyia Teatro Defondo que assegura que es tracta d'un veto ideològic en ser, l'obra, una reivindicació feminista i LGBTIQ+.

Per què és important? Orlando es considera una obra pionera de la referent feminista Virginia Woolf. Una obra trencadora i, encara avui en dia, clau per entendre l'evolució social dels prejudicis, la discriminació i els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+.

Què en sabem? L'obra de  teatre s'havia de representar dins del festival 7 Villas de la Comunitat de Madird el pròxim 25 de novembre de 2023.

  • La companyia Teatro Defondo va denunciar en un comunicat a les seves xarxes socials que l'Ajuntament de Valdemorillo, Madrid, els havia vetat la representació de l'obra amb l'argument únic que era "una decisió de l'equip de Govern".
  • La regidoria de Cultura i Turisme  està a càrrec de Victoria Amparo Gil Movellán, del partit d'extrema dreta.

Què han dit? En el comunicat asseguren que "el motiu no pot ser econòmic, ni artístic" per l'èxit que està tenint l'obra arreu d'Espanya.

  • Afirmen que es tracta d'un "veto ideològic per part de la regidora entrant, passant per sobre de l'acord ja establert per l'equip sortint, perquè el protagonista de la funció passa de ser un home a ser una dona i denuncia les diferències que això significa".
  • "Des de Teatro Defondo no volem recuperar aquesta data al nostre calendari: volem denunciar que s'hagi vetat una obra de la literatura universal i a una autora reconeguda mundialment. Ni aquesta ni cap altra peça artística ha de ser objecte de censura política en un estat de dret", conclouen.

De què va? Es tracta d'una adaptació del llibre amb el mateix títol publicat per Virginia Woolf l'any 1928. L'argument en format de falsa biografia explica la vida al llarg de cinc segles d'una persona jove aristòcrata que deixa de créixer amb 16 anys i que és gènere fluid, canvia entre ser home i dona indiferentment al llarg del temps.

  • Mentre ell reivindica ser la mateixa persona sempre, el que canvia és com llegeix la seva persona la societat. També com canvien els seus drets segons si és ell o ella.

@patriciafedz me parece sencillamente aterrador el veto a una obra, sea cual sea, en pleno siglo XXI #booktok #booktokespañol #virginiawoolf #orlando #literatura #cultura ♬ sonido original - Patricia Fernández 🌙