Cultura i Pantalles
L'actor Fel Faixedas en una imatge promocional d'un espectacle
Foto: L'actor Fel Faixedas en una imatge promocional d'un espectacle | banyoles.cat
Cultura

Un actor del Teatre de la Guerrilla denuncia que el PP ha cancel·lat la seva obra

Temps de lectura: 3 minuts
L'actor Fel Faixedas en una imatge promocional d'un espectacle
Foto: L'actor Fel Faixedas en una imatge promocional d'un espectacle | banyoles.cat

L'actor Fel Faixedas denuncia que l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat, governat pel PP, ha cancel·lat l'obra Faixedas i Punt, que estava programada pel pròxim 21 de juliol. 

Per què és important? Les últimes setmanes, ajuntaments governats per PP i Vox arreu de l'Estat espanyol han censurat obres de teatre i pel·lícules, argumentant diferents raons com ara legals o econòmiques, però el món cultural té clar que es tracta d'una qüestió de drets humans.

Què en sabem? Faixedas, membre de la històrica companyia Teatre de Guerrilla, denuncia al seu compte d'Instagram que el govern municipal, liderat per la popular Núria Carreras, li ha cancel·lat l'actuació.

  • "Cancel·lat pel nou govern del PP". "Cancel·lat perquè sí".

Què diu? L'alcaldessa Carreras ha assegurat que no hi havia cap contacte signat amb l'artista i que, per tant, no s'ha cancel·lat res. 

  • "Si jo hagués cancel·lat un contracte hauria de pagar una indemnització i això no passarà", ha apuntat Carreras.
  • Explica que, un cop es va convertir en la nova alcaldessa, el 19 de juny, va preguntar quins contractes hi havia signats per a la festa major i assegura que "només n'hi havia dos" i, entre aquests, no hi havia el de Faixedas.
  • "A partir d'aquí contracto tot el que queda de festa major i, a principis de la setmana següent em diuen que hi havia un acord amb l'actor", relata l'alcaldessa, que nega que hi hagi cap "rerefons polític" en la decisió.

Què diuen? L'anterior alcalde, Joan Miguel (ERC), lamenta la "manca d'ètica" del nou govern popular.

  • Miguel assegura que s'havia fet la "retenció de crèdit" per poder pagar l'espectacle, però dubta de si s'havia signat el contracte. Sí que té clar que encara no s'havia enviat.
  • En contra del que diu l'alcaldessa del PP, Miguel diu que en la reunió de traspàs sí que van tractar la qüestió de la festa major i assegura que només van comentar que faltava per signar l'actuació del grup El Coche Rojo.

D'on venim? La denúncia de Faixedas se suma a les últimes de diversos artistes arreu de l'Estat, que lamenten les cancel·lacions d'espectacles "motivades per criteris polítics i partidistes".

  • A Catalunya, el sector s'ha unit en una campanya a les xarxes socials per denunciar el que consideren és una vulneració de la llibertat d'expressió i, per tant, dels drets fonamentals. Els vetos han afectat també a companyies de teatre catalanes.

Visió global: En les passades eleccions municipals del 28 de maig, el PP va guanyar, però va empatar a regidories amb l'ERC de Joan Miguel, alcalde durant els últims 20 anys. Les altres tres regidories s'havien repartit entre la CUP, PSC i Junts.

Etiquetes: Teatre Cultura PP ERC