Cultura i Pantalles
Una escena de l'obra de teatre ''El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai'
Foto: Una escena de l'obra de teatre ''El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai' | David Ruano/ TNC
Cultura

El sector cultural s'uneix per denunciar els vetos de PP i Vox

Temps de lectura: 2 minuts
Una escena de l'obra de teatre ''El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai'
Foto: Una escena de l'obra de teatre ''El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai' | David Ruano/ TNC

El nombre d'obres suspeses per part d'ajuntaments regits per PP i Vox no para d'augmentar arreu del territori. Ara, el sector s'ha unit en una campanya a les xarxes socials per denunciar el que consideren és una vulneració de la llibertat d'expressió i, per tant, dels drets fonamentals. Els vetos han afectat també a companyies de teatre catalanes.

Per què és important? El món cultural té clar que les decisions de censura de PP i Vox, són ideològiques, i que es tracta d'una qüestió de drets humans. Si bé, els ajuntaments han donat arguments econòmics, pressupostaris i legals, per cancel·lar aquestes obres.

D'on venim? La pel·lícula infantil Lightyear va ser eliminada d'una programació perquè hi apareixen dues dones fent-se un petó. Aquest fet va passar a l'Ajuntament de Santa Cruz de Bezana.

  • L'obra de teatre Orlando, inspirada en l'original de Virginia Woolf, va ser vetada. La interpretava la companyia Teatro Defono a diverses localitats d'Espanya i es tractava d'una obra feminista i reivindicativa del col·lectiu LGBTIQ+. Aquest cas se situa a Valdemorillo, Madrid.
  • La villana de Getafe, de Lope de Vega, s'ha vetat a l'escenari interpretatiu perquè hi apareixen "insinuacions sexuals" també en un Ajuntament de Madrid.

Què han dit? El president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas, considera que hi ha un "allau de casos".

  • En el seu cas ja tenen vuit cancel·lacions d'obres de teatre i actuacions musicals, entre elles Nua, radiografia d'un trastorn, una obra sobre l'anorèxia que s'havia de representar a Palma i a Mallorca en tres actuacions que han estat cancel·lades.
  • També ha estat cancel·lada a Briviesca, que té un ajuntament regit per PP, Vox i Ciutadans, una obra de teatre que homenatjava Antoni Benaiges, un mestre d'escola republicà que va ser afusellat. L'obra es titula El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai.
  • Casanovas veu clar que el motiu rere les cancel·lacions és ideològic.