Cultura i Pantalles
Taylor Swift i dues de les seves ballarines en un concert de la gira internacional
Foto: Taylor Swift i dues de les seves ballarines en un concert de la gira internacional | @taylorswift13 | Twitter
IA

Taylor Swift, víctima de la IA: difonen a les xarxes imatges explícites de la cantant

Temps de lectura: 2 minuts
Taylor Swift i dues de les seves ballarines en un concert de la gira internacional
Foto: Taylor Swift i dues de les seves ballarines en un concert de la gira internacional | @taylorswift13 | Twitter

La cantant Taylor Swift ha estat una altra de les víctimes de la intel·ligència artificial. Les xarxes s'han omplert d'imatges hipersexualitzades de la cantant creades amb IA.

Per què és important? L'impacte de la intel·ligència artificial en la vida diària de la ciutadania cada vegada és més evident, amb exemples com el Xat GPT, però aquest fet comporta perills que diferents organitzacions internacionals apunten des de fa mesos.

Què en sabem? En els darrers mesos hem vist com hi ha qui utilitza aquesta eina per crear imatges pornogràfiques falses. Ara, aquesta polèmica ha afectat la cantant.

  • Taylor Swift ha estat víctima del portal Caleb Yihad, que ha realitzat un recopilatori d'imatges creades amb IA on es mostra la cantant hipersexualitzada. De fet, algunes de les imatges són força explícites.
  • Les imatges no han tardat a fer-se virals a través d'X (antic Twitter) i ha despertat una onada d'indignació entre els seus seguidors que han decidit donar suport a la cantant amb missatges positius.

Què diu Taylor Swift? La cantant encara no s'ha pronunciat sobre la polèmica, però fonts pròximes han explicat a diferents mitjans que està valorant emprendre accions legals contra les persones que han difós les imatges.

  • Les mateixes fonts expliquen que “aquestes imatges generades per IA són falses, abusives, ofensives i es realitzen sense autorització ni consentiment” de la cantant.

En detall: Els Estats Units no compten amb lleis a nivell federal sobre aquest contingut d'intel·ligència artificial, únicament estats concrets contemplin sancionar els deepfakes, com ara Califòrnia o Nova York.

  • Segons recull el portal 404 Media, aquestes fotografies modificades amb finalitats malicioses procedeixen d'un grup de Telegram, dins del qual els usuaris comparteixen aquest tipus de continguts explícits.
  • Afegeixen que aquest material gràfic feia mesos que circulava per llocs webs anònims com 4chan, encara que no ha estat fins a la seva arribada a X quan han cobrat rellevància mediàtica.

Context: Cal recordar que la cantant de 'country' és només una de les moltes artistes afectades pel fenomen deepfake derivat de la irrupció de les IA, que ja va esquitxar Rosalía o la influencer Laura Escanes.