Cultura i Pantalles
Imatge de l'obra 'Cacophony'
Foto: Imatge de l'obra 'Cacophony' | Sala Beckett
Polèmica

Picabaralla entre la sala Beckett i l'Espanyol per una obra: "Va contra la llibertat d'expressió"

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de l'obra 'Cacophony'
Foto: Imatge de l'obra 'Cacophony' | Sala Beckett

Una obra que es representa a la Sala Beckett de Barcelona ha generat una polèmica i discussió a les xarxes socials amb l'RCDE Espanyol pel contingut de l'espectacle.

Què en sabem? A través d'un comunicat, l'Espanyol es mostrava indignat per la representació d'un jugador blanc-i-blau que comet una violació a l'obra Cacophony, de Molly Taylor, que es representa al teatre barceloní fins al 25 de febrer.

  • El club de futbol expressava "la preocupació que ha generat" aquest personatge i ho consideren una "falta de respecte" cap a l'Espanyol.
  • "No podem tolerar que se’ns pugui relacionar amb aquesta problemàtica, menys encara quan, en el nostre club, no s’ha viscut mai una situació com la que es planteja".
  • "L'RCD Espanyol s’ha posat en contacte amb el director de la Sala Beckett per posar de manifest l’enuig que genera aquesta situació. És un tema tan sensible com la sensibilitat que demanem per al nostre club".
  • "Sempre estarem en contra de la violència, les actituds reprovables i que cal erradicar, com les que mostra l’obra", conclou el comunicat.

Resposta. La reacció de la Sala Beckett no s'ha fet esperar i ha arribat en forma de comunicat.

  • En el comunicat la sala de teatre barcelonina es mostra "incrèdula" davant del comunicat del club.
  • En el text expliquen que "a l’obra, una història de ficció, en un moment donat, els personatges fan referència a un jugador “inventat” de l’Espanyol que “figura que” ha estat acusat i absolt de violació".
  • "El jugador en qüestió ni tan sols apareix en l’obra i la trama continua cap a altres assumptes que es deriven d’aquest fet", expliquen.
  • Els responsables del teatre s'han mostrat indignats per la reacció: "demostra un absolut desconeixement dels fets i una ignorància total del sentit de la cultura en democràcia, suposa un atemptat directe, ja no únicament contra la llibertat d’expressió, sinó contra la dignitat mateixa del teatre i de l’art en general".

A més, el club ha citat directament en el seu comunicat el nom de la directora de l'obra, qui ha rebut a les xarxes socials la ira d'alguns seguidors de l'Espanyol.

  • És per això que la Sala Beckett ha lamentat en el seu comunicat que "donar credibilitat i deixar-se portar pels missatges agressius i les amenaces llençades a través de les xarxes socials contra una obra de teatre, sense ni tan sols comprovar la veracitat dels fets o l’abast de les conseqüències, és fomentar el fanatisme més baix i desraonat".

Sinopsi. L’obra està inspirada per les idees del llibre de Jon Ronson, So You’ve Been Publicly Shamed.

  • "Després d’una manifestació contra la sentència d’un cas de violació, l’Abi publica un article d’opinió al seu blog que la converteix en una figura pública i la col·loca en el punt de mira. Cacophony narra la història que segueix a aquests fets teixint un tapís que entrellaça la popularitat i la humiliació, explorant el poder que tenen les xarxes socials d’enlairar i cancel·lar algú en qüestió de segons".