Cultura i Pantalles
El director de teatre Ramón Paso
Foto: El director de teatre Ramón Paso | X / @ramonpaso
Agressió sexual

Denuncien el dramaturg Ramón Paso per agredir sexualment 14 dones

Temps de lectura: 2 minuts
El director de teatre Ramón Paso
Foto: El director de teatre Ramón Paso | X / @ramonpaso

La Fiscalia Provincial de Madrid ha presentat aquesta setmana una denúncia contra el director de teatre Ramón Paso per presumptes delictes sexuals que hauria comès contra diverses dones.

Per què és important? Segons assenyala l'advocada, que representa les 14 dones, la Fiscalia inclou en la seva denúncia presumptes delictes d'agressió sexual —en alguns casos en la modalitat continuada—, així com delictes d'assetjament sexual i fustigació, contra la integritat moral i de coaccions.

Què en sabem? Segons informa l'advocada Luisa Estévez Martínez, que representa a 14 dones que l'han denunciat, la denúncia del Ministeri Públic s'està tramitant als jutjats de Madrid.

  • Els fets haurien tingut lloc durant cinc anys, entre el 2018 i el 2023, i s'haurien produït en càstings teatrals on participaven el dramaturg i les víctimes.
  • La lletrada precisa que la majoria de les denunciants, però no totes, van ser víctimes d'actuacions que entrarien a l'espectre que recull el Codi Penal --després de la reforma de la coneguda com a 'llei del sol sí que és sí'-- per a les agressions sexuals.

En detall: Va ser Estévez qui va posar els fets en coneixement de la Fiscalia de Madrid l'any passat. El Ministeri Públic li va prendre declaració a la lletrada com a testimoni i després va demanar les testificals de 14 dones que van ratificar la denúncia, afegeixen les fonts del cas.

  • Segons l'advocada, la Fiscalia a més de prendre declaracions ha rebut proves documentals relatives als fets denunciats, així com informes pericials de part que corroborarien la versió de les dones i els informes psicològics.
  • El 10 d'abril, el Ministeri Públic va decretar la conclusió de les diligències preprocessals i va acordar presentar una denúncia davant els Jutjats de Madrid, fet que ha tingut lloc aquest dimarts.

Previsions: Una vegada designat el jutge instructor, serà aquest qui determini si admet o no l'escrit del Ministeri Fiscal contra el dramaturg.

Qui és Ramón Paso?

  • Ramón Paso és nét d'Alfonso Paso i besnét d'Enrique Jardiel Poncela.
  • Compta al darrere amb més d'una vintena de muntatges teatrals, entre altres Blablacoche, una comèdia que es va poder veure als Teatres del Canal el 2021, protagonitzada per Pablo Carbonell i Víctor Ullate Roche i text d'Eduardo Galán.
  • També va dirigir una versió de Somni d'una nit d'estiu, de William Shakespeare, i acaba d'estrenar la comèdia tràgica Jardiel enamorado, amb Pepe Viyuela de protagonista.