Cultura i Pantalles
Saló del Còmic
Foto: Saló del Còmic | Femturisme.cat
Cultura

Arrenca el Comic Barcelona amb una edició que ret homenatge a Francisco Ibáñez

Temps de lectura: 3 minuts
Saló del Còmic
Foto: Saló del Còmic | Femturisme.cat

La 42a edició del Saló del Còmic, més conegut com a Comic Barcelona, arrenca aquest divendres 3 de maig a la Fira Barcelona de Montjuïc.

Novetats: Enguany, el Comic Barcelona s'estrena amb una exposició en homenatge a Francisco Ibáñez, que va morir l'estiu passat.

  • Comissariada per Toni Guiral, en aquesta exposició no només hi ha col·laborat la família del creador de Mortadel·lo, sinó que també ho han fet els lectors. 
  • S'hi podran veure originals inèdits d'Ibáñez -o molt poc vistos, com l'únic dibuix en el qual el creador va tocar el tema de la covid- i també homenatges de companys de professió. 
  • També es mostren els "càstings" de personatges descartats (que ell presentava a l'editorial en vinyetes) i altres que no van arribar a prosperar, com "El doctor Esparadrapo i el seu ajudant Gazapo", la creació de "La Familia Trapisonda", els retocs que Bruguera feia de les seves pròpies històries per actualitzar-les o la inclusió de personatges clau com el Professor Bacteri o el Superintendent.
  • La selecció es pot veure al pavelló 5 i ha comptat amb l'aportació de la filla del creador del Botons Sacarino, Nuria Ibáñez, i el suport de Penguin Random House, editorial amb la qual aquest dibuixant estakhanovista va publicar els seus treballs més recents. 

El festival: El saló obre les seves portes amb més expositors, uns 220 enguany, un pressupost de 920.000 euros (70.000 més que el 2023) i espera igualar els 110.000 visitants de l'any passat.

  • L'objectiu, apunta la directora, Meritxell Puig, és "atreure més públic i un públic nou, posant més èmfasi en el públic jove". Per això, han reforçat les sinergies del món del còmic amb altres disciplines com el cinema, els jocs de rol i, com a novetat, la fantasia, la ciència-ficció i el terror, amb la nova secció Utopia, amb activitats i xerrades sobre Lovecraft, Tolkien o Brandon Sanderson. 
  • El Comic Barcelona d'enguany també dedica un altre homenatge a Trini Tinturé, la dibuixant i il·lustradora, que va morir el mes de gener passat als 88 anys, i que a l'edició del 2023 va rebre el gran premi del Saló que reconeixia la trajectòria d'aquesta dibuixant lleidatana que va treballar especialment per al mercat exterior, però que també va ser coneguda a Espanya per la seva sèrie 'Emma l'encantadora", amb guions d'Andrés Martín.

Per acabar: El saló també consta d'una sala de cinema que acollirà projeccions de pel·lícules que van tenir una versió inicial en forma de còmic com "Robot Dreams" (basada en un àlbum de Sara Varon i guanyadora de dos premis Goya) o "La casa", inspirada en un còmic d'idèntic nom signat per Paco Roca.

  • L'aposta pel cinema és tan forta que en aquesta edició que fins i tot es farà una marató de pel·lícules de la mà del Festival de Sitges.