Economies
Nadia Calviño, ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital
Foto: Nadia Calviño, ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital | Europa Press
Consell de Ministres

El Consell de Ministres aprova avui les ajudes a hipotecats pactades amb la banca

Nadia Calviño, ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital
Foto: Nadia Calviño, ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital | Europa Press

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts 22 de novembre les mesures acordades amb la banca per alleugerir la situació dels hipotecats en situació de vulnerabilitat.

Per què és important? Les ajudes tenen per objectiu anticipar-se als potencials problemes derivats de la sobtada pujada de les quotes hipotecàries per als préstecs de tipus variable, arran de l’augment del tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE).

Què sabem? Segons el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital s’ampliarà l’àmbit i es reforçarà l’actual Codi de Bones Pràctiques per a les famílies més vulnerables.

  • S’adoptarà un nou Codi de Bones Pràctiques per a “hipotecats de classe mitjana en risc de vulnerabilitat pel sobtat increment de l’Euríbor”.
  • S’aprovaran mesures per facilitar l’amortització anticipada i el canvi de préstecs de tipus variable a fix.

A més: El Consell de Ministres té previst aprovar el projecte de llei de creació de l’Autoritat Administrativa Independent de Defensa del Client Financer.

  • El Ministeri pretén així revolucionar l’actual sistema públic de resolució de les reclamacions a bancs, companyies d’assegurances i firmes d’inversió.
  • Les seves decisions seran vinculants per a les entitats quan la quantitat reclamada no superi els 20.000 euros.
  • El mecanisme serà gratuït pels clients i es finançarà amb una taxa de 250 euros que les entitats hauran de pagar per cada reclamació admesa.
  • Aquesta figura suposa la unificació dels serveis de reclamacions del Banc d’Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors i la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions.

A la pràctica: La modificació del codi actual serà mitjançant l’aprovació d’un Reial Decret llei, mentre que les característiques del nou codi s’aprovaran en el Consell de Ministres d’avui dimarts.

Previsions: Les noves mesures entraran en vigor a partir de l’1 de gener.

Categoria: Economies