Economies
Monedes d'euro, en una imatge d'arxiu
Foto: Monedes d'euro, en una imatge d'arxiu | ACN
Impostos

Comença la declaració de la renda: a quants sortirà a pagar o a retornar i com saber-ho?

Temps de lectura: 2 minuts
Monedes d'euro, en una imatge d'arxiu
Foto: Monedes d'euro, en una imatge d'arxiu | ACN

L'Agència Tributària ha donat el tret de sortida aquest dimarts 11 d'abril a la campanya de la declaració de la renda 2022. S'ha obert el termini per presentar-la i d'aquí a 48 hores començaran a efectuar-se les primeres devolucions.

Per què és important? La majoria de contribuents estem obligats a fer aquest tràmit per complir amb la normativa fiscal de l'Estat espanyol. I per fer-ho, és important saber com presentar la declaració de la renda, així com les dates clau.

En xifres: L'Agència Tributària ha informat de quants contribuents obtindran el resultat que ningú desitja i els sortirà a pagar, i quants s'emportaran una bona notícia i els hi sortirà a retornar.

  • La previsió és que es presentin 22.899.000 declaracions, un 3,4% més que l'any anterior.
  • El 60% de les declaracions -13.600.000- seran a retornar, per un import de 9.946 milions d'euros.
  • Pel que fa als contribuents amb declaracions a ingressar, l'estimació és que siguin 7.649.000 per import de 16.448 milions.

Com saber-ho? Si el resultat del tràmit és una xifra en positiu, vol dir que surt a pagar i que haurem de fer un pagament del mateix valor. En canvi, si és negativa (amb un símbol del menys "-"), vol dir que ha sortit a retornar i rebrem una transferència de diners al compte bancari.

Les novetats: Entre les novetats, hi ha els cobraments per Bizum, l'obligació d'informar sobre els lloguers turístics i l'ampliació de les deduccions per maternitat. També destaca que en els plans de pensions privats les aportacions individuals que es poden deduir baixen fins a 1.500 euros.

A la pràctica: 

A més: Segons ha destacat l'Agència Tributària, enguany s'incorporen millores en l'assistència al contribuent en la confecció de la declaració amb la creació d'un assistent virtual. També s'ha fet material divulgatiu específic per a la gent gran.