Economies
Lisboa
Foto: Lisboa | Principal
Habitatge

Portugal limita els pisos turístics amb una llei: Espanya ha de fer el mateix?

Temps de lectura: 2 minuts
Lisboa
Foto: Lisboa | Principal

Portugal ha posat límits als pisos turístics amb l'aprovació d'una llei que té com a objectiu frenar el creixement d'aquests habitatges. 

Per què és important? L'any 2002, els pisos turístics a Espanya van augmentar un 16,4%, el que suposa un total de 306.136 habitatges, segons dades de l'INE. Els apartaments destinats al turisme representen l'1,21% del total d'habitatges al territori espanyol. 

  • Andalusia és la comunitat que lidera el nombre d'apartaments turístics, amb 70.194. Després la segueixen el País Valencià i Catalunya, amb 49.950 i 45.709 habitatges, respectivament. 

Què en sabem? Portugal canvia les regles del joc pels apartaments turístics. El país té un problema que va en augment, cada dia hi ha més habitatges destinats al turisme. 

  • L'objectiu d'aquesta nova llei és limitar el nombre de pisos turístics i evitar que aquests habitatges proliferin encara més.

En detall: Els pisos que es vulguin destinar a habitatges turístics hauran de complir una sèrie d'obligacions i demanar permisos especials per poder funcionar. 

  • La principal mesura que s'ha aprovat és l'aplicació d'un impost extraordinari del 15%. Aquesta taxa l'hauran de pagar els propietaris dels pisos. La idea inicial del govern portuguès és que fos del 35%, però finalment l'han rebaixat per les possibles polèmiques que podia causar. 
  • La nova llei també se centra en el descans dels veïns. Si dos terços d'una comunitat de propietaris coincideixen que el pis turístic molesta o genera altres incomoditats, es podrà suspendre la llicència del pis en qüestió. D'aquesta manera, el govern lusità s'assegura la convivència de veïns i turistes. 
  • Una altra mesura és posar fi als visats daurats d'estrangers per invertir en pisos, tal com va fer Espanya. Aquests tipus de visats feien augmentar els preus dels habitatges i fomentaven l'especulació immobiliària. 

Context: Portugal s'ha convertit en un dels primers països en regular els pisos turístics. Després de mesos de debat, el país ha pogut crear una llei que reguli i limiti aquest sector. 

Categoria: Economies
Etiquetes: Habitatge Turisme