Economies
Una persona configura la rentadora
Foto: Una persona configura la rentadora | Pexels
Mesures

La llum i el gas s'encariran al gener: el Govern espanyol aprova la pujada de l'IVA

Temps de lectura: 1 minut
Una persona configura la rentadora
Foto: Una persona configura la rentadora | Pexels

El Consell de Ministres ultima aquest dimecres la pròrroga del paquet d'ajudes contra la inflació i la crisi energètica provocada per la guerra d'Ucraïna.

Per què és important? El govern espanyol ha acordat ara apujar l'IVA de l'electricitat i del gas del 5% actual al 10%. 

D'on venim? El Consell de Ministres adaptarà, així, noves mesures per a tornar a la situació precrisi, després que el preu de l'electricitat durant els primers sis mesos del 2023 se situés en un 58% inferior a la mitjana europea. 

  • La rebaixa de l'IVA sobre l'electricitat va ser la primera mesura anunciada per a mitigar l'impacte de l'escalada de preus durant la primavera del 2021. 
  • Però la pujada dels preus no es va acabar. El Govern espanyol havia reduït l'IVA de la llum del 21% al 10% el juny del 2021 i, un any després, en plena ofensiva russa a Ucraïna, va tornar a retallar-lo del 10% al 5%.
  • Ara, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al novembre els preus de l'electricitat es van situar un 13,6% per sota dels de 2022 i els del gas  són un 19,7% més baixos que fa un any. 

A partir d'ara: L'Executiu necessita disminuir el cost de l'escut social per a poder quadrar els comptes públics. 

  • La reversió dels impostos sobre la llum tindria un impacte positiu d'uns 3.100 milions d'euros durant el 2024. 
  • El Govern espanyol també ha arribat a un acord per prorrogar la major part de les mesures per combatre la inflació o la crisi energètica. 
Categoria: Economies