Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | Govern
Generalitat

Els desitjos d'Aragonès pel 2024: un nou finançament i negociar el referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | Govern

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat un "finançament singular" per a Catalunya i negociar amb l'Estat el referèndum durant el seu discurs institucional de Nadal. 

Per què és important? Després d'aquest 2023, quan ERC i PSOE han arribat a diferents acords per tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez, Aragonès ha fet balanç de l'any i ha explicat quin rumb vol que Catalunya avanci en aquest any 2024. 

Què diu? Aragonès ha dit que el 2024 "ha de ser l'any" en què s'ha "d'acordar un finançament singular" per a Catalunya.

  • A més, el president també ha volgut remarcar que en aquest nou any ha de ser quan s'ha d'obrir una "segona fase" de negociació amb l'Estat pel referèndum. 

  • Aragonès ha fet èmfasis en defensar la llei d'amnistia que s'ha d'aprovar i ha assegurat que la seva aplicació permetrà el retorn dels exiliats i represaliats. Així doncs, Aragonès també ha volgut destacar els fruits del diàleg i negociació amb el govern espanyol. 
  • El cap de l'executiu català també ha situat com a prioritat per a l’any vinent l’acord d’un “finançament singular” per a Catalunya “que posi fi a un dèficit fiscal insuportable que ens priva de destinar els recursos que ja paguem a millorar la sanitat, enfortir l’educació, ajudar autònoms, treballadors i emprenedors o a les persones amb dependència, i lluitar contra les violències masclistes”.

En detall: Aragonès s'ha adreçat a tota la població catalana des del Dipòsit del Ret Martí al barri de Sant Gervasi de Barcelona. Un espai escollit intencionadament per posar el focus en la sequera que pateix el país. 

  • La sequera “més intensa registrada mai” i que “ja ha suposat un compromís extraordinari per a pagesos i ramades”, ha dit el president.
  • Aragonès ha advertit que “requerirà un esforç de la resta de la societat”, així com “continuar amb les inversions en infraestructures hídriques per superar-ne els efectes i esdevenir més resilients davant d’un canvi climàtic que és una realitat més palpable que mai”.