Economies
Torres d'alta tensió
Foto: Torres d'alta tensió | Ajuntament de Barcelona
Preus

Els preus del 2024: Què puja aquest any nou?

Temps de lectura: 2 minuts
Torres d'alta tensió
Foto: Torres d'alta tensió | Ajuntament de Barcelona

L'any 2024 ha arrancat amb les pujades de preu a algunes tarifes de les principals companyies de telecomunicacions, als peatges de les autopistes, a la factura de la llum i el gas i el transport públic.

Per què és important? La majoria de les tarifes s'encareixen aquest any nou perquè desapareixen algunes de les ajudes.

En detall: Aquest gener entren en vigor noves tarifes que faran disparar encara més els preus, tot i això, el govern espanyol ha prorrogat part de l'escut social anticrisi que manté la gratuïtat del transport públic i la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics.

Llum, gas i aigua

Les factures de la llum, el gas i l'aigua s'encariran aquest any, ja que desapareixen les reduccions de l'IVA.

  • L'augment de l'IVA de l'electricitat del 5% actual al 10%, que entra en vigor aquest any, suposa un increment en el cost de la factura d'uns dos euros al mes, segons els càlculs de Selectra.
  • En el cas de la llum, l'IVA del 21% no es farà efectiu aquest 2024, però passarà de l'actual 5% al 10% durant tot l'any.

Peatges

Els peatges de les autopistes de titularitat estatal sota concessió administrativa pujaran entre un 5 i un 6,65%, en funció de les condicions específiques de cada concessió.

  • Els quatre de la Generalitat s'encariran al voltant del 3%. A partir de l'1 de gener la Generalitat també ampliarà els descomptes a la C-16 i la C-32.

Transport públic

A partir del 15 de gener, tots els bitllets del transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona s'encareixen un 6,75% i a la resta un 3%.

  • L'ATM, però, ha aprovat prorrogar el 50% de descompte en la T-usual i la T-jove, mentre que el govern espanyol manté el 30% d'aportació i les administracions autonòmiques i locals el 20% restant. Consulta com queden els preus de les tarifes.

Pensions i els sous dels funcionaris

El Govern va anunciar el 12 de desembre passat que el 2024 les pensions registraran una pujada.

  • Els pressupostos de l'Estat també han previst que les pensions contributives es revaloritzaran un 3,8% aquest any. I, pel que fa a les mínimes i les no contributives, pujaran entre un 5% i un 7%.
  • El sou dels funcionaris també pujarà un 2% per cent, i podria augmentar un 0,5% més si els preus es tornen a disparar. El salari mínim es manté en els 1.080 euros, amb 14 pagues, però està pendent que es negociï el nou increment del 4%.
Categoria: Economies
Etiqueta: Economia