Economies
Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat
Foto: Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
IPC

Els preus es moderen per Nadal per l'estabilitat dels aliments i l'electricitat

Temps de lectura: 2 minuts
Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat
Foto: Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

L'IPC no ha experimentat una variació el desembre en relació amb el mes anterior i ha retallat una dècima la seva taxa interanual, fins al 3,1% gràcies a l'estabilització dels preus dels aliments i electricitat.

Per què és important? Amb la moderació de la seva taxa interanual el desembre, la inflació torna a registrar un descens i cau al nivell més baix des del passat agost, quan es va situar al 2,6%.

Què en sabem? La contenció es deu sobretot a l'estabilitat del preu dels aliments, les begudes no alcohòliques i l'electricitat.

  • Pel que fa a la taxa mensual, els preus de consum es mantenen respecte al mes de novembre, amb una pujada del 0% segons aquest indicador avançat de l'IPC.
  • La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte aliments no elaborats ni els preus de l'energia, va moderar-se al desembre set dècimes, fins al 3,8%. És la dada més baixa des del març de l'any passat.

D'on venim? La taxa d'inflació va arrencar l'any amb el 5,9% i va escalar fins al 6% al febrer, per a moderar-se al març (3,3%) i repuntar a l'abril (4,1%).

  • Al maig va tornar al 3,2%, i en els mesos d'estiu es va mantenir per sota del 3%, amb la taxa més moderada de l'any al juny (1,9%).
  • Els preus tanquen l'any frenant una mica les pujades amb el 3,2% al novembre i el 3,1% avançat per al desembre.

Previsions: Aquestes són les xifres avançades que publica l'INE del mes de desembre, però caldrà esperar a mitjan gener per saber les definitives.

Categoria: Economies