Economies
Parades del Mercat del Besòs
Foto: Parades del Mercat del Besòs | Ajuntament de Barcelona
Inflació

L'IPC creix quatre dècimes el juliol i se situa en el 2,3%

Temps de lectura: 2 minuts
Parades del Mercat del Besòs
Foto: Parades del Mercat del Besòs | Ajuntament de Barcelona

La inflació ha repuntat aquest juliol quatre dècimes fins a situar-se al 2,3%, mentre que la inflació subjacent puja fins al 6,2%.

Per què és important? Aquest repunt es deu per l'increment mensual del 16% dels preus dels paquets turístics, l'increment de la fruita i oli i per l'encariment mensual del 2,2% experimentat pels carburants.

Amb xifres: Amb la pujada mensual del 0,8% dels aliments i begudes la inflació anual d'aquest grup repunta fins al 10,8%, mentre que el mes passat era del 10,3%, encara molt elevada.

  • Per contra, destaca el descens del preu de l'electricitat i del gas davant l'increment de fa un any. Per la seva banda, els carburants i combustibles va establir-se en una pujada de l'1,7% respecte del juliol.
  • La variació interanual de l'IPC al juliol es va situar en el 2,5% a Barcelona, en el 2% a Lleida, en l'1,9% a Tarragona i en l'1,5% en Girona.

En detall: L'Institut Nacional d'Estadística (INE) atribueix l'escalada de l'IPC general a la pujada de preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals, a l'encariment de vestits i calçats, a l'increment dels paquets turístics i a la pujada dels aliments i les begudes no alcohòliques.

  • Els preus que més van pujar al juliol a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els dels aliments i begudes no alcohòliques (10,1%); oci i cultura (8,2%), begudes alcohòliques i tabac (8,1%) i hotels, cafès i restaurants (5,7%).

Mentrestant, l'INE estima una taxa de variació anual de la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha sigut del 6,2%, tres dècimes més.

Categoria: Economies
Etiquetes: Inflació Economia